Euroopa peab Eesti tervishoiusüsteemi väga edukaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Eestis suudetakse meditsiinile eraldatud raha väga otstarbekalt kasutada, pole süsteemiga rahul ei arstid ega patsiendid.
Kuigi Eestis suudetakse meditsiinile eraldatud raha väga otstarbekalt kasutada, pole süsteemiga rahul ei arstid ega patsiendid. Foto: SCANPIX

Euroopa tervishoiusüsteemide võrdlemisel selgus, et Eestis suudetakse pakkuda  parima hinna ja kvaliteedi suhtega tervishoiuteenuseid.

Eesti asub 2014. aasta Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksis (EHCI) 17. kohal, olles kogunud võimalikust 1000 punktist 677 punkti, teatas Health Consumer Powerhouse (HCP).

 2013. aasta indeksiga võrreldes on Eesti positsioon viie koha võrra paranenud. Tervishoiuteenuste kulutõhususe arvestuses ei edesta Eesti mitte üksnes teisi Balti riike, vaid ka kõiki ülejäänud ELi liikmesriike. Oma kogutulemust parandas Eesti 53 punkti võrra.

Kõrgeimal kohal on endiselt Madalmaad (898 punkti võimalikust 1000 punktist), millele järgnevad Šveits, Norra, Soome ja Taani. Uuringus osales 36 riiki ja Šotimaa.

Alates Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksi koostamise algusest on Eesti tänu oma nüüdisaegsele ja sujuvalt toimivale tervishoiusüsteemile paistnud silma kui kolme väikese Balti riigi seas edukaim. Finantskriisi hind oli Eesti ja ka Läti jaoks kõrge, kuid pärast kriisist väljumist on nende riikide tervishoiuteenuste tulemused stabiilselt paranenud. Eesti ravitulemused on võrreldavad Ühendkuningriigi ja Itaalia omadega. Lisaks pakub riik oma hästi informeeritud elanikele kõrgetasemelisi e-tervishoiuteenuseid.

Soovitused Eesti edasiseks arenguks

HCP esimees ja teadusdirektor Arne Bjornbergi sõnul tuleks seniste muljetavaldavate edusammude jätkamiseks esmatähtsaks pidada ennetust. Praegu ei tehta ennetustööd kuigi aktiivselt; sama kehtib Läti ja Leedu kohta. Vähendada tuleks alkoholi tarbimist ja suitsetamist.

Lisaks tuleks diabeedi, südamehaiguste ja teiste raskete haiguste ennetamiseks vererõhku regulaarselt jälgida ja kõrget vererõhku ravida. Ka kõrge abordimäär on osa nõukogudeaegsest pärandist, millega tuleks tegeleda.

Uuringuga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles