Mis juhtub alkoholi tarbides kehatemperatuuriga?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol võib kahjustada tervist.
Alkohol võib kahjustada tervist. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kuigi alkoholi juues võib tunduda, et hakkab soojem või lausa palav, selgitasid teadlased, et tegelikult on sellises seisundis palju suurem oht külmetuda või isegi ära külmuda.

Videos öeldakse, et alkohol on uimasti ning nagu ka teised uimastid, segab see ajus asuva hüpotalamuse tööd. Termoregulatiivsed funktsioonid, näiteks värisemine või higistamine, aitavad kehal hoida temperatuuri liiga külmas või soojas keskkonnas. 

Alkohol suurendab verevoolu naha alla ning see paneb näiteks põsed õhetama ja surub samal ajal maha värisemise funktsiooni ning võib panna ka kõvasti higistama. Samal ajal langeb tegelikult kehatemperatuur ning seda juba pärast ühe klaasi alkoholi tarbimist.

Vastupidiselt levinud arvamusele, et alkohol soojendab inimese üles, tõstab alkohol hoopis hüpotermia ehk alajahtumise riski. National Institute of Researchi teadlaste sõnul on leitud seoseid alkoholi ning külmaga seotud haiguste ja surmade vahel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles