Perearsti dilemma: palk või dividendid?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile.
Ravikindlustuseta inimestel on õigus vaid tasuta erakorralisele abile. Foto: SCANPIX

Perearstil on alati dilemma: kas võtta töötasu välja palgana, millele lisatakse soliidne sotsiaalmaks, või dividendina, mille puhul pääseb madalama maksumääraga. Inimlik kiusatus on muidugi võimalikult palju raha kätte saada.

Meditsiiniuudiste toimetus leiab oma juhtkirjas, et dividende peab võtma, kuid see ei peaks tähendama endale aasta läbi miinimumpalga maksmist.

Korrektne oleks palgana välja maksta siiski vähemalt see summa, mida haigekassa on palgakuluks miinimumsuurusega nimistu pealt ette näinud.

Praegu juhtub aga vahel nii, et dividendi saamise nimel makstakse endale riikliku miinimumi lähedast palka, mis on haigekassa numbritest veelgi väiksem. Nii oli näiteks 2014. aasta märtsi absoluutselt madalaim tunnitasu, mida arstile maksti, just ühe perearsti poolt endale määratud 2,14 eurot, mis teeb kuus 314 eurot.

Õnneks on enamik perearste siiski mõistlikud ja arvestavad haigekassa poolt ette nähtud palgakomponendiga. TAI palgauuringu järgi on perearsti keskmine kuupalk koos lisatasudega 1500 euro ringis.

Madal palk on perspektiivis valus vits ka perearstile. Sellelt makstav sotsiaalmaksu pensioniosa on napp ja tulevane pension pisike

Samuti makstakse vanemahüvitist ema või isa eelmise aasta keskmise sissetuleku pealt.

Väike sotsiaalmaks tähendab napimat raha haigekassale, mis omakorda toob kidurama palgakasvu arstidele, aga ka lohena venivad ravijärjekorrad patsientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles