Raport paljastas kirurgide üllatava lohakuse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonibrigaadil soovitatakse parandada omavahelist suhtlust.
Operatsioonibrigaadil soovitatakse parandada omavahelist suhtlust. Foto: SCANPIX

Šveitsi haiglatel on hea reputatsioon, kuid just seal unustavad arstid kõige sagedamini operatsiooni käigus «võõrkehi» patsientide sisse.

OECD raportist selgub, et Šveitsi arstidel juhtub selliseid eksimusi kolm korda sagedamini kui teistes Euroopa maades, kirjutab Local. Kui Euroopas on selliseid juhuseid 100 000 operatsiooni kohta 3,8, siis Šveitsis küünib see number 11,8.

Raportis võrreldud riikidest tuleb kõige vähem selliseid vahejuhtumeid ette Belgias (0,5), Taanis (1,6), Poolas (1,9) ja Iirimaal (2,5).

N-ö hajameelsed on ka Portugali (6,5), Prantsusmaa (6,2) ja Norra (6) arstid.

Raportist ei selgu, miks Šveitsis sellised juhtumid kõige enam aset leiavad. Raporti kohaselt on võõrkehade unustamise kõige sagedasemateks põhjusteks hädaolukorras tehtavad planeerimata muudatused operatsiooniplaanis, patsientide rasvumine ja operatsioonimeeskonnas toimuvad vahetused.

Selliste juhtumite vältimiseks soovitatakse operatsioonivahendid korralikult üle lugeda, haava enne sulgemist uurida ning parandada meeskonna omavahelist suhtlust.

OECD raport tuli üllatusena Šveitsi kirurgidele, kelle esindusorganisatsioon soovib täiendavaid andmeid antud statistika kinnituseks.

Šveitsi patsientide ühingu esimehe Margrit Kessleri sõnul on selline statistika šokk. «Kas Šveits on tõesti hullem kui teised riigid? Või dokumenteeritakse meil selliseid juhtumeid paremini?» küsis ta.

OECD viitab oma raportis Euroopa Komisjoni andmetele, mille kohaselt on u 10 miljonit tüsistust seotud haiglaraviga (sh nakkustega) ja 4,4 miljonit neist oleks välditavad.

Kuigi teistes sama raporti osades on mainitud ka Eestit, siis selles konkreetses tabelis Eesti kohta infot pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles