Suurhaigla nõuab silmaarstile tulijatelt saatekirja

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla silmakliinik.
Ida-Tallinna keskhaigla silmakliinik. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kui haigekassa ei ole seni silmaarsti juurde pöördumiseks saatekirjanõuet sisse viinud, siis Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) silmakliinik võtab juba praegu patsiente vastu vaid saatekirja alusel.

«Oleme kõrgema etapi raviasutus, kuhu satuvad keerulisemate probleemidega patsiendid. Saatekirjanõue on kehtestatud, et tagada tõsisemate probleemidega patsientide vastuvõtule pääsemine,» selgitas  ITK silmapolikliiniku juhataja dr. Katrin Hannus. Saatekiri võib seejuures olla nii tõsisemat silmaprobleemi märganud perearstilt, kui ka teiselt silmaarstilt, kui tegemist on näiteks vajadusega tulla juba operatsioonile.

Tõsisemate probleemidena tõi Hannus välja kõõrdsilmsuse, kae, neuroloogilised probleemid, väärarengud, diabeetikute ja enneaegsete silmahädad.

Tohter tõdes, et üldise saatekirjanõude sisseviimine, mida haigekassa praegu oftalmoloogia puhul kaalub, ei muudaks nende haigla jaoks suurt midagi. Ta lisas, et esmaseid saatekirjata aegu on neilgi, kuid nad moodustavad kogu kliiniku tööst väga väikese osa.

Samas märkis Hannus, et valvetoa puhul, kuhu on võimalik pöörduda kiiret sekkumist nõudva murega ilma saatekirjata, vähendaks see kindlasti koormust, kui patsiendid pöörduksid lihtsamate probleemidega, nagu kipitavad silmad, kuivad silmad, rähmased silmad, limaskestapõletik, limaskesta verevalumid, pigem perearstile.

Näidetena sellest, milliste probleemidega patsiendid peaksid kindlasti pöörduma erakorralisse silmavalvetuppa, tõi Hannus välja söövitused kemikaalidega, traumad (näiteks löök silma vastu), võõrkeha silmas, ägeda valu silmas, hõljumid ja sähvatused silma ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles