/nginx/o/2015/01/30/3721273t1ha5a1.jpg)
Toitumisspetsialisti Katri Merisalu sõnul ei tohiks söömise ajal juua, kuna vedeliku tarbimine koos tahke toiduga takistab korralikku ja tervislikku seedimist.
Toitumisspetsialisti Katri Merisalu sõnul ei tohiks söömise ajal juua, kuna vedeliku tarbimine koos tahke toiduga takistab korralikku ja tervislikku seedimist.
Tahke toidu söömisel vedelikke juues kaovad soolestikust seedeensüümid, mis aitavad seedimist kiirendada, kirjutab ta Rimi terviseblogis. Juues toidu kõrvale liigselt vedelikke, segame sapi ja maohappe looduslikku koostist, mille tagajärjel aeglustubki kogu seedeprotsess. Kui sel viisil takistada seedeensüümide tegevust söödud toidu lagundamisel maos, hakkab meie keha mürgiseid jäätmeid koguma ja säilitama.
Kui joome söögi ajal, siis lahustab tarbitud vedelik looduslike seedemahlade koostist meie seedesüsteemis. See on aga aine, mida keha toodab spetsiaalselt, et seedida, lagundada ja omastada söödud toidust vajalikke toitaineid. Ehk olete isegi märganud, et juues vett või mahla prae kõrvale, on märksa lihtsam toitu alla neelata. Sel viisil loputatakse toit alla paari lonksu joogipoolisega, mis tähendab tihti suurte ja korralikult läbi närimata toidutükkide allaneelamist, mis omakorda põhjustavad seedeprobleeme.
Näiteks erinevad puuviljadest valmistatud mahlad jõuavad soolestikku kiiremini kui söödud puuviljatükid. Tsitrusemahlad ja sidrunivesi võivad aeglustada tärklise lagundamist, põhjustades raskeid gaase ja käärimist. Sellepärast on tähtis juua selliseid jooke eraldi ja soovitavalt tühja kõhu peale, mitte söögikorra ajal.