Suusapuhkus mägedes on treenimata südamele ohtlik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Innsbrucki ülikooli teadlased on võtnud vaatluse alla mägikuurortidesse talispordirõõme nautima tulnud inimeste surmapõhjused, sest tervelt 40 protsenti Austria Tirooli Alpidesse sportima tulnute surmajuhtumitest on põhjustatud südameinfarktist.

Teadlaste sõnul viivad selleni kolm infarkti teket soodustavat tegurit. Esiteks kehv sportlik vorm, mistõttu ei mõju järsk koormuse suurenemine tervisele hästi. Teiseks soodustab infarkti teket külm ilm ning kolmandaks harjumatu kõrgus merepinnast, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator Science Dailyt.

Eriti ohtlikud on kaks esimest sportimispäeva, mil keha pole veel järsult muutunud tingimustega harjuda jõudnud. «Me olime eriti huvitatud nende patsientide uurimisest, kes jõudsid haiglasse infarkti sümptomitega, sest soovisime täpselt kindlaks teha, mis infarkti tekkeni viib, et mõelda välja seda ennetavad strateegiad,» ütles Innsbrucki ülikooli kardioloogiaprofessor Bernhard Metzler.

Teadlased võtsid vaatluse alla 1500 patsienti, kes aastatel 2006–2010 sattusid haiglasse suusapuhkuse käigus tekkinud südameprobleemide tõttu. Enamik neist oli pärit Saksamaalt ja Hollandist. Patsiente küsitledes hangiti infot muu hulgas nende tervise, harjumuste ja sportliku vormi kohta.

Suurem osa patsiente sattus haiglasse esimese kahe mägedes veedetud päeva jooksul. Samas oli vaid 19 protsendil neist varem südamega probleeme olnud. Üle poole patsientidest tegid enne mägedesse tulekut sporti vähem kui Euroopa kardioloogiaseltsi arvates tervise säilitamiseks minimaalselt vajalik. Ka kõrgus merepinnast oli patsientidele harjumatu.

Terviseprobleemid ilmnesid keskmiselt 1350 meetri kõrgusel, samas kui nende inimeste elukoha keskmine kõrgus oli vaid 170 meetrit merepinnast. Tervelt 70 protsendil patsientidest oli ka vähemalt üks südameprobleemide tekke riskifaktor (suitsetamine, diabeet, kõrge kolesteroolitase).

Uurimuse autorid soovitavad viia end vormi juba enne talispordipuhkusele tulekut ning puhkusel viibides suurendada koormust järk-järgult, et anda organismile aega uue olukorraga kohaneda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles