Kuus viisi, kuidas mehed oma sperma ohtu seavad

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui paaril tekivad viljakusprobleemid, arvatakse sageli, et asi on suure tõenäosusega naises. Kuid New Yorgi ülikooli Langone'i meditsiinikeskuse uroloogia dotsendi Joseph Alukali sõnul peitub probleem pooltel juhtudel hoopis mehe varustuses ja harjumustes.

Ajakirjas PLOS Genetics avaldatud uuring näitas aga, et plastpudelites ja metallpurkide vooderdistes sisalduva bisfenool-A (BPA) ja kehva seemnerakkude tootmise vahel on seos, kirjutab Womenshealthmag.com.

Varasemad uuringud on näidanud, et BPA on endokriin- ehk hormoonsüsteemi kahjustav kemikaal, mis matkib naissugurmooni östrogeeni toimet, alandades seeläbi meessuguhormooni taset ning ka spermatosoidide arvu. Seega tasuks BPAd sisaldavatest toodetest heaga eemale hoida.

Siin on aga veel kuus asja, mis võivad sperma kvaliteedi tõsiselt ohtu seada.

Telefoni kandmine pükste esitaskus

Hiljuti avaldatud kümne varasema uuringu analüüs näitas, et mobiiltelefonilt eralduv kiirgus vähendab spermatosoidide arvu seemnevedelikus üheksa protsendi võrra. Kui mujale pole telefoni tõesti panna, siis on vähemalt tagatasku veidi turvalisem valik kui esitasku.

Stress

Dr. Alukali sõnul mõjutab stress kogu organismi, sealhulgas sperma tootmist. Üks hiljutine uuring näitas, et ärevuse all kannatavatel meestel kipuvad olema vale kuju ja kehva liikumisvõimega spermatosoidid.

Suitsetamine

Suitsetamine kahjustab selgelt sperma kvaliteeti. Ent hea uudis on see, et mida kiiremini mees suitsetamise maha jätab, seda kiiremini hakkab tema keha taas tervemaid spermatosoide tootma.

Ülekaal

Ülekaalulisus või rasvumine vähendab sperma tootmist, võib-olla seetõttu, et rasv toob kaasa östrogeenitaseme tõusu. Samuti esineb ülekaalulistel meestel sagedamini erektsioonihäireid.

Liiga soojad tingimused

Mehe munandikotid on tavaliselt veidi külmemad kui ülejäänud keha ning liigne kuumus pikema aja jooksul võib spermale kehvasti mõjuda. See ei tähenda, et saunas käimine oleks kahjulik, kuid näiteks pidev töö väga kõrge temperatuuriga tingimustes võib olla päris halb.

Alkohol

Ohtralt alkoholi tarbivate meeste tervis kipub ka üldiselt kehvem olema ning seegi avaldab mõju sperma kvaliteedile ja seemnerakkude hulgale. Üks ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuring näitas, et juba viis drinki nädalas avaldas väga halba mõju meeste seemnevedeliku kvaliteedile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles