Talviseid ninaverejookse saaks ära hoida

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninaverejooks.
Ninaverejooks. Foto: Aldo Luud

Eksperdi sõnul esineb paljudel inimestel talvel ninaverejookse, kuigi neist oleks võimalik hoiduda nii eluruumide õhu kui ka nina niisutamisega. 

Chicagos asuva Loyola ülikooli doktori James Stankiewiczi sõnul ärritavad talvel nina nii madalad välistemperatuurid kui ka siseruumide kuiv õhk, kirjutab newsmaxhealth.com.

«Talvel tekivad ninaverejooksud tõenäolisemalt vanadel inimestel. Kuiva õhu tõttu tõmbuvad veresooned kokku ja lähevad kergemini katki kui muidu,» selgitas doktor.

Suurem ninaverejooksude tekkimise risk on vanematel naistel ja neil, kes võtavad ravimeid vere vedeldamiseks. «Eriti suur tõenäosus ninaverejooksudeks menopausijärgses staadiumis naistel, sest neil on vähem naissuguhormooni östrogeeni,» lisas Stankiewicz.

Proovi ennetada ja väldi paanikat

Doktor soovitab ninaverejooksude käes kannatajatel vältida paanikat. Selle asemel tuleks kallutada pea veidi tahapoole ja vajutada ninasõõrmetele umbes viis minutit.

Samuti soovitab Stankiewicz kasutada jääd, sest külma tõttu tõmbuvad veresooned kokku ning see vähendab ja aeglustab verevoolu. Peale selle toob Stankiewicz välja, et vatipatjadele võib määrida vaseliini ning need seejärel ninasõõrmetesse panna.

«Kui ninaverejooks on tugev ja ei taha lõppeda, tasub minna arsti juurde. Tõenäoliselt kasutatakse veritseva veresoone sulgemiseks kõrvetamist, sest kuumus aitab haava sulgeda ja verevoolu peatada,» rääkis Stankiewicz.

Talvel esinevaid ninaverejookse saab ära hoida näiteks õhuniisutaja abil. «Kasuta õhuniisutajat just magamistoas ning pane see tööle paar tundi enne magamaminekut. Sulge kindlasti ka toa uks,» rääkis doktor.

Peale selle soovitab ta ninasõõrmeid paar korda päevas niisutada. Selleks sobivad nii apteegis müüdavad aerosoolid ja geelid kui ka vaseliin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles