Vaata, millised narkootikumid on Eestis kõige populaarsemad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna Tartus toimunud konverentsil Kliinik 2015 tõi Tervise Arengu Instituudi teadur välja Eesti inimeste sõltuvuskäitumist puudutavad andmed, mis näitavad kõrget kokkupuudet umastitega ka täiskasvanud elanikkonna seas.

Tervise Arengu Instituudi teadur Katri Abel-Ollo tõi oma ettekandes välja uuringu, millest selgub, et pea viiendik Eesti täisealisest populatsioonist on oma elu jooksul narkootilisi aineid tarvitanud.

Politsei- ja piirivalveametiga 2013. aastal koostöös valminud uuringust selgub, et vanusevahemikus 18-24 on kõige suurem osakaal narkootikume kas ühel korral või korduvalt tarvitanuid. Numbrid näitavad, et pea iga teine sellesse vanuserühma kuuluvast Eesti inimesest on narkootikume tarvitanud.

Foto: Kuvatõmmis

Täiskasvanute erinevate narkootikumide tarvitamise levimus annab ülevaate ka 18-74-aastaste seas enim tarvitatavatest ainetest.

Aine

Narkootikume
tarvitanutest

Kogu
valimist

Kanep

87,0

16,3

Amfetamiin

8,1

1,5

Ecstasy

5,9

1,1

Kokaiin

4,1

0,8

Maagilised seened

2,4

0,4

Rahustid või uinutid ilma arsti korralduseta

1,7

0,3

Heroiin

0,9

0,2

GHB, GBL ehk korgijook

0,7

0,1

Metamfetamiin

0,6

0,1

Fentanüül

0,3

0,1

Muu

3,4

0,6

Samast uuringust, mis viidi läbi kooliõpilaste seas, selgus, et 4., 6. ja 8. klassi jooksul kokku 16 protsenti õpilasi oli tarvitanud erinevaid narkootilisi aineid. Toona läbi viidud uuringus oli 6. klassi õpilastest 1 protsent ühel korral narkootikume tarvitanud, 8. klassis 7 protsenti korra ning 3 protsenti korduvalt ja 12. klassis samad näitajad vastavalt 22 ning 17 protsenti.

Kõige populaarsemaks narkootiliseks aineks oli kanep, kuid kooliõpilaste seas hakkab täiskasvanutega võrreldes ka üks erinevus – tarvitatakse rohkem uusi aineid, mida pole veel jõutud keelustada ning mida saab vabalt interneti teel koju tellida. 

Foto: Kuvatõmmis

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna täienduskeskuse poolt korraldataval konverentsil esinesid ettekannetega paljude erialade juhtivad arstid ja spetsialistid. Konverentsi teemadeks olid ravijuhendid, sõltuvushäirete ravi, krüptorhism, näokolju piirkonna valud, kliinilise meditsiini doktorikooli teadustööd, osteoporoosi käsitlus uue FRAXi valguses, täppismeditsiin onkoloogias, C-hepatiit ja selle ravi, lasteneuroloogia, soliidorganite transplantatsioon, äge dermatoloogiline haige, neuroloogilised haigused ja autojuhtimine ning funktsioonianomaaliate ravi meeskonnatööna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles