Vaata, milliseid vaktsiinidega seotud kõrvaltoimeid mullu esines

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse. Foto: SCANPIX

Ravimiamet sai 2014. aastal 30 teatist vaktsiinide võimalike kõrvaltoimete kohta, neist 28 juhul hinnati seos vaktsiiniga vähemalt võimalikuks. Kokku väljastati mullu hulgimüügist üle 300 000 annuse vaktsiine.

Teatiste saatjateks olid viiel juhul eriarstid, kuuel juhul patsiendid, 17 juhul perearstid ning ühel juhul pereõde ja kooliõde, teatab ravimiamet.

Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiin

Esitati üks kõrvaltoime teatis, mis hinnati mittetõsiseks. Teatise saatis lapsevanem, kes andis teada lapsel tuberkuloosivastase vaktsineerimise järgselt tekkinud mädakoldest ning lisaks ketendavast ja punetavast lööbest labajalgadel. Süstekoha abstsess on teadaolev kõrvaltoime. Pediaatri hinnangul esines lapsel tavapärasest suurem paapul, kuid arst ei kinnita labajalgadel esinenud löövet vaktsiini kõrvaltoimena.

Difteeria, teetanuse, läkaköha vaktsiin

Esitati kaks teatist ning mõlemal juhul tekkis palavik (38°C) ja süstekoha reaktsioon, mis hinnati amittetõsisteks kõrvaltoimeteks.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi vaktsiin

Esitati kuus teatist, milles kirjeldatud kõrvaltoimed hinnati mittetõsisteks. Viiel juhul tekkis süstekoha reaktsioon, millega ühel juhul kaasnes palavik. Ühel inimesel tekkis ka allergiline nahalööve ja -sügelus.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, Haemophilus influenza B vaktsiin

Kokku esitati üheksa teatist, sh kirjeldati kolme tõsist reaktsiooni: kahel juhul tekkis palavik, süstekoha punetus, laialdane turse ja villiline lööve, mistõttu lapsed vajasid ravi; ühel juhul tekkis palavik ja süstekoha punetus ning tugevalt väljendunud turse süstekoha ümbruses.

Mittetõsisteks kõrvaltoimeteks olid vaktsinatsioonikoha reaktsioon, millega kahel juhul kaasnes palavik, ning palavik, nohu ja köha.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, Haemophilus influenza B vaktsiin + B-hepatiidi vaktsiin

Lapsevanema kirjelduse põhjal tekkisid tema lapsel vaktsineerimise järgselt tasakaaluhäired, krambihood, lihasnõrkus, düskoordineeritud liigutused, loidus, nõrkus jm. Perearst kinnitab tekkinud reaktsioone vaid osaliselt: neuroloogi hinnangul oli laps loium, nõrgem ning liigutused düskoordineeritud. Epilepsiat ei ole lapsel diagnoositud.

Difteeria, teetanuse, läkaköha, poliomüeliidi, Haemophilus influenza B vaktsiin + rotaviiruse elus nõrgestatud vaktsiin + pneumokoki konjugeeritud vaktsiin

Lapsel esines pärast vaktsinatsiooni kahvatus, nutt, loidus ja katkendlik hingamine. Nähud möödusid arsti kabinetis ilma spetsiifilise ravita.

Teetanuse vaktsiin, adsorbeeritud difteeria vaktsiin

Esitati üks teatis, milles kirjeldati süstekoha reaktsiooni ning süstitava käe lihasnõrkuse teket.

B-hepatiidi vaktsiin

Teatise esitas lapsevanem, kelle väitel tekkisid tema lapsel teadvuskadu, värinad, kõhulahtisus, loidus, unisus, kahvatus, kuid meditsiiniline kinnitus sellele puudub.

Gripivaktsiin

Patsiendil tekkis seniteadmata kõrvaltoimetena pneumoonia ja köha.

Leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiin

14-aastasel patsiendil tekkis 17 päeva pärast vaktsineerimist kõrvasüljenäärme turse ja mumpsilaadne sündroom, mistõttu laps vajas erakorralisi uuringuid haiglas.

Rotaviiruse nõrgestatud elusvaktsiin

Ühe tõsise reaktsiooni puhul kirjeldati, et laps hakkas pärast esmast vaktsineerimist oksendama ning tal tekkis kõhulahtisus. Laps vajas haiglaravi.

Mittetõsisteks reaktsioonideks oli muuhulgas kõhukinnisus, mis kestis viis päeva, kuid möödus ilma spetsiifilise ravita. Tegu on seniteadmata kõrvaltoimega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles