Paljudel Eesti beebidel on B12-vitamiini puudus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üle-eestilise vastsündinute sõeltestimise pilootprojekti aasta kokkuvõte andis doktorant Karit Reinsoni sõnul üllatava teadmise, et Eestis on päris paljudel vastsündinutel B12-vitamiini puudus.

Ta rääkis Kliinik 2015 konverentsil, et aasta jooksul diagnoositi kuus omandatud B12-vitamiin defitsiitsusega last, kelle ainevahetus normaliseerus pärast süste, kirjutab Meditsiiniuudised.

«Mis oli huvitav, et Eestis on juba palju vastsündinuid, kellel on B12-vitamiini defitsiit nii suur, et see häirib nende ainevahetust – võrreldes USAga oli see meil väga kõrge,» lausus ta.

Kõigil laste emadel peale ühe, kes ei soovinud analüüsi anda, oli Reinsoni sõnul B12-vitamiini tase normis või normi alumisel piiril, ja ükski neist emadest ei olnud taimetoitlane.

2014. aasta jooksul läbi viidud pilootprojekti raames sõeltestiti kokku 13 632 beebit.

***

Toitumine.ee andmetel on B12-vitamiini vaja:

  • närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks,
  • aneemia ennetamiseks, sest see mõjutab erütrotsüütide moodustumist vereloomes,
  • valkude sünteesimiseks ja rasvade ning süsivesikute ainevahetuseks,
  • toetamaks osade aminohapete, pantoteenhappe ning C-vitamiini toimet organismis,
  • raua funktsioonide parandamiseks organismis,
  • DNA ning RNA tootmiseks,
  • lastel kasvamiseks,
  • kaltsiumi imendumiseks.

B12-vitamiini puuduse tunnused võivad ilmneda alles 5–6 aasta pärast. Puudujääk võib esineda ebapiisava imendumise puhul ja taimetoitlastel. B12-vitamiini toodetakse mingil määral ka organismi mikrofloora poolt, kuid selle imendumine on aeglane. Samuti on teada vetikatest tehtud spirulina, mis sisaldab B12-vitamiini erinevaid vorme, mis kahjuks ei ole organismis aktiivsed. Taimetoitlased, kes ei tarbi üldse loomse päritoluga toite, vajavad seetõttu B12-vitamiini toidulisandina. Kui selle vitamiini puudust organismis ei avastata õigeaegselt, võivad tagajärgedeks olla kestev vaimse tervise halvenemine ning halvatus.

Parimateks B12-vitamiini allikateks on maks, mereannid, liha, verivorst, piimatooted ja munakollane.

B12–vitamiini päevane soovitatav kogus on 2 µg, sellise koguse saame näiteks:

* 2 g hautatud maksast,

* 15 g suitsuräimest,

* 30 g keedetud munakollastest,

* 85 g keedetud munadest,

* 120 g juustust,

* 330 g kohupiimast,

* 510 g piimast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles