Karvutu kass allergiast ei päästa

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps kassiga
Laps kassiga Foto: BEW Authors / Scanpix

Kuigi tavaliselt peetakse kassiallergia põhjuseks kassi karvu ning karvutu kassi võtmine võib seepärast tunduda ühe võimaliku lahendusena pääsemaks tüütutest allergiasümptomitest, siis tegelikult peituvad allergeenid kassi eritistes – süljes, naharasus, pisarates, uriinis.

«Kassiallergia võib olla väga erinevatele valkudele, allergeenidele. Allergeeni tekitavad erinevad näärmed – süljenäärmed, pisaranäärmed, rasunäärmed –, kust allergeen läheb kõõma. Ja kui kass ennast lakub, on karvad samamoodi allergeeni reservuaariks, nii et võimalikud allergia põhjustajad on tegelikult igal pool,» selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi lastearst-allergoloog Kaja Julge.

Erinevatel inimestel tekitavad seejuures ülitundlikkust erinevad valgud. Molekulaarsete meetoditega osatakse Julge sõnul määrata juba seitset allergeeni, mis inimestele kasside puhul ülitundlikkust põhjustavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles