Kuidas hooldada õmmeldud haava?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse.
Nanokiudkatted peavad tagama õhu juurdepääsu haavale, takistama mikroobide sattumist haava, imama haavaeritisi ning tagama haavas piisava antibakteriaalsete ainete sisalduse. Foto: SCANPIX

Põhja-Eesti regionaalhaigla haavaravi kabineti õde Helena Tern õpetab, kuidas hooldada õmmeldud haava ning kuidas toimida niitide eemaldamise järgsel perioodil.

Hoidke haav seotuna või plaastriga kaetult puhta ja kuivana. Mõned (näiteks väiksemad, kuivad) haavad ei vaja haavasidet, vahendab tema ajakirjas Pereõde kirjutatut kliinik.ee.

Haavale asetatud sideme või plaastri võib vahetada või ära võtta ühe kuni kolme ööpäeva möödudes. Edaspidi siduge haava vastavalt vajadusele või arsti/õe korraldusele.

Vahetage side/plaaster kohe, kui veri või haavaeritis on sidemest läbi imbunud, kui side on määrdunud või haavalt lahti tulnud. Lokaalsete ja/või süsteemsete põletikutunnuste ilmnemisel konsulteerige arstiga.

Duši alla võib minna 24–72 tundi pärast haava õmblemist. Enne pesemist eemaldage haavaside/plaaster (v.a veekindel toode). Peske haava joogikõlbliku voolava leige vee all ja kuivatage õrnalt, mitte hõõrudes. Pärast pesemist asetage haavale uus side/plaaster või jätke haav katmata.

Õmblused eemaldatakse tavaliselt 7–14 päeva möödudes, vajadusel hiljem. Õmbluste eemaldamisele järgneval päeval vältige haava märjaks tegemist, et tagada tekitatud avauste sulgumine.

Operatsioonihaav paraneb kahe nädalaga. Paranev haav on õrn veel nädalaid – vältige haava vastu hõõruvate kitsaste riiete kandmist või kaitske haavapiirkonda väliste vigastuste eest sideme või plaastriga. Vannis käimine, ujumine ja saun on lubatud siis, kui haav on paranenud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles