Ema abipalve: vähihaigete laste saatus sõltub doonoritest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis on mitu väikest last, kelle tervenemine sõltub sobiva luuüdidoonori leidmisest. Vastav register on küll olemas, kuid doonoreid napib.

«Esimesed viis kuud allus haigus (lümfisüsteemi vähk) keemiaravile hästi, kuid siis tuli tagasilöök- kasvaja osutus väga agressiivseks, mis on selle haiguse puhul ebatavaline. Tuli muuta raviplaani ja hakati otsima luuüdidoonorit,» kirjutab vähihaige lapse ema oma Facebooki postituses.

Leitud kolmest kandidaatist ükski ei sobi sajaprotsendiliselt. Ühte neist kolmest siiski kaalutakse, kuigi üks doonori oluline näitaja ei lange lapse omadega kokku. Kuna siirdamine ise on väga riskantne, siis sellise doonori luuüdi kasutamine teeb selle protseduuri veelgi riskantsemaks. «Sellest kõigest tulenebki minu palve: kui te soovite ja tunnete, et tahate aidata M. või kedagi teist sarnases olukorras inimest, siis pöörduge verekeskuse poole ja aidake,» kirjutab ema oma üleskutses. Ema sõnul on Tallinna lastehaigla onkoloogiaosakonnas 4 väikest last, kes vajavad luuüdi siirdamist.

«Kuigi võimalus, et keegi teist M. doonoriks sobiks, on imepisike, saate te võib-olla ühel hetkel kellegi teise elu päästa. Doonoriks olemine ei maksa teile midagi, kuid võib anda kellelegi uue võimaluse elule!»

Hematoloog Ain Kaare kutsub omalt poolt kõiki inimesi liituma tüvirakkude doonorite registriga, andes liitudes nõusoleku aidata ükskõik keda ükskõik kus. «Nagu kommenteeritavas postituses mainiti, on väga olematu tõenäosus, et te osutute just M. sobivaks, kuid te võite aidata kedagi teist, kes vajab just teie abi,» kinnitab arst. Enne liitumist tuleks tutvuge infoga www.kliinikum.ee/luuydi veendumaks oma sobivuses liitumaks vereloome tüvirakkude registriga. Küsimuste tekkimisel kirjutage luuydi@kliinikum.ee.

Luuüdi doonorite registriga saab liituda vanuses 18-40 eluaastat ning doonorite registri liige saab olla kuni 55. eluaastani.

Luuüdi doonorite registriga ei saa liituda isikud, kelle

• kehakaal on oluliselt kõrgem (kehamassi indeks on üle 35)

• kehakaal on alla 50 kg

• olete kõva suitsetaja (üle 20 sigareti päevas)

• kKui Teie hemoglobiini kontsentratsioon on madal (naistel alla 125 g/l,meestel alla 135 g/l)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles