Fond aitab noort naist võitluses emakakaelavähiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim.
Ravim. Foto: SCANPIX

Kaks aastat tagasi emakakaelavähki haigestunud 37-aastane tallinlanna Natalja on tänu vähiravifondile tervenemas kopsudesse levinud siiretest.

«Jäin haigeks kaks aastat tagasi suvel. Mul tekkis verejooks, ma läksin günekoloogi juurde. Ta tegi uuringud ja siis mulle öeldi, et mul on emakakaelavähk,» meenutas Natalja oma raske võitluse algust.

Ehkki vähidiagnoosiga koos selgus ka tõsiasi, et naisel on emakakaelavähki põhjustav papilloomiviirus, ei teadnud ta selle olemasolust varem mitte midagi. Täiskasvanud, praeguseks 20-aastase tütre emal mõlkus mõtteis võimalus saada veel üks laps, ent pärast emaka eemaldamist on see paraku võimatu.

Operatsiooni järel määrati Nataljale kiiritus- ja keemiaravi. «Kuid keemiaravi ma ei talunud, tegin läbi vaid ühe kuuri. Ma tundsin ennast väga kehvasti ja see jäeti ära,» rääkis naine. Kiiritusravi tehti talle lõpuni.

«Nii kõik jäi, kõik tundus olevat korras. Käisin iga kolme kuu tagant uuringutel, vaadati, kas haigus progresseerub või ei progresseeru... Ja pool aastat pärast operatsiooni hakkas haigus uuesti progresseeruma. Mul tekkisid probleemid, jalad hakkasid paistetama,» jätkas Natalja.

Pärast röntgenit selgus, et kopsudesse olid tekkinud väikesed metastaasid ehk siirded, ja naisele määrati taas keemiaravi. Onkoloog dr Lea Vahter soovitas aga lisaks keemiaravile ka bioloogilist ravimit Avastin, et saavutada pikaajaline remissioon ehk haiguse taandumine. Paraku ei kuulunud Avastin sel ajal veel Eestis soodusravimite alla, mis tähendab, et ravi eest tulnuks ise maksta.

Arst soovitas Nataljal pöörduda vähiravifondi «Kingitud elu» poole. Pärast taotluse esitamist helistati naisele juba järgmisel päeval. «Ja juba järgmine kord, kui sain määratud keemiaravi, sain ma kohe ka seda bioloogilist ravi,» rääkis ta.

Analüüside põhjal võib öelda, et ravi on Nataljale hästi mõjunud. «Arst ütles mulle, et tulemused on head, üleeile käisin. Ütles, et kopsud on puhtad ja kõik läheb paremaks.»

25. veebruaril tehakse Nataljale viimane keemiaravi seanss, kuid bioloogilist ravi tuleb parimate tulemuste saamiseks veel mõnda aega jätkata.

Ehkki lapsi Natalja enam ei saa, on ta ülimalt õnnelik talle antud tervenemisvõimaluse üle. Nüüd on talle oluline eelkõige enda elu ja tervis. «Nüüd jääme ootama lapselapsi,» ütles ta rõõmsalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles