Tegevus, mis võib päästa viirusliku külmetushaiguse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs Pittsburghis asuva Carnegie Melloni ülikooli värske uuringu järgi võib külmetushaigused ära hoida see, kui sind rohkem kallistatakse.

Uuringus leiti, et inimesed, keda päeva jooksul enim kordi kallistati, olid viirusliku külmetushaiguse vastu paremini kaitstud, kui need, keda ei kallistatud sedavõrd palju, vahendab meesteajakiri Men’s Health.

Isegi kui rohkelt kallistatud katsealustest mõni tõbiseks jäi, kulges tema haigus vähemate sümptomitega ning möödus kiiremini.

Kallistajate puhul märgati muuhulgas ka seda, et nende kaitstus põletike vastu, mis vaevavad inimesi stressisoleku või konfliktiderohke aja jooksul, oli suurem

Uuringu autor Denise Janicki-Deverts ütleb, et kallistused on füüsiline viis emotsioonide näitamiseks oma sõbrale, et oled tema jaoks olemas.

«Teadmine, et sinu ümber on head inimesed, võib vähendada stressi, mis väljastab nn kaitsvaid hormoone, mille puudumisel oleks inimene haavatavam kõiksugu viirustele. Ka kallistuse füüsiline stimulatsioon võib siin oma rolli mängida,» selgitas teadlane.

See aga ei tähenda seda, et nüüd tuleks tänavale siirduda käed avali ning kallistada igat ettejuhtuvat inimest. «Suvalised kallistused ei anna sama efekti,» märgib Janicki-Deverts.

Kallistus peab andma emotsiooni ning seda annab kõige paremini teadlase hinnangul kallistus lähedas suhtes oleva inimesega, kelle poole pöörduksid, kui vajad tuge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles