Kohv võib vähendada endomeetriumivähi riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib kohvi joomine vähendada endomeetriumi ehk emaka sisekihi vähki haigestumise riski.

Teadlased kasutasid enam kui 456 000 naise uuringuandmeid ning võtsid nende hulgast vaatluse alla enam kui 2 800 endomeetriumivähi diagnoosiga naise toitumisharjumused, kirjutab Web MD.

Võrreldes nendega naistega, kes jõid keskmiselt vähem kui ühe tassi kohvi päevas, ohustas umbes neli tassi kohvi päevas joonud naisi 18 protsenti väiksem endomeetriumivähi risk.

Uuringu juhtivautor Melissa Merritt Londoni kuninglikust kolledžist märkis, et selline tulemus neid ei üllatanud, sest see vaid kinnitas varasemate uuringute käigus täheldatut.

«Me kasutasime kohvitarbimise ja endomeetriumivähi vahelise seose uurimiseks varasemate uuringutega sarnaseid meetodeid,» märkis ta. «See on oluline, sest võimaldab meil tulemusi teiste uuringutega võrrelda.»

Merritti meeskond võttis vaatluse alla 84 toitu ja toitainet, kuid neist enamiku puhul ei leitud mingit seost endomeetriumivähi riskiga. Küll aga leiti see seos kohvi puhul, ent samas pole teada, kas tegemist on ikka põhjusliku seosega. Samuti ei teinud nende uuring vahet kofeiinivaba ja tavalise kohvi vahel.

Teadlased ei osanud ka täpselt öelda, mis võib peituda kohvi vähiriski vähendava toime taga. Ühe võimalusena pakuti välja see, et kohv alandab naissuguhormooni östrogeeni taset, muutes sellega ka östrogeeni ja progesterooni vahelist tasakaalu. Östrogeeni ülekaal tõstab aga teadaolevalt endomeetriumivähi riski. Teiste faktoritena on teada ülekaal, varajane menstruatsioonide algus (enne 12. eluaastat) ja hiline menopaus.

Mõned eksperdid on välja pakkunud ka võimaluse, et riski alanemise puhul võib asi olla kohvis leiduvates antioksüdantides, mis ennetavad või aeglustavad rakukahjustusi. Ent samas ei pruugi asi olla vaid kofeiinis, kuid teiste kofeiini sisaldavate toitude puhul, nagu näiteks šokolaad, ei ole endomeetriumivähi riski vähendavat toimet täheldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles