Uuring: oomega-3 rasvhapete lisamine margariinile ei kaitse südant

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Näib, et margariin, millele on lisatud oomega-3 rasvhappeid, ei aita südameataki läbi teinud vanemaealistel inimestel vältida järgmist atakki või südameriket.

Sellisele järelduse jõuti uuringu käigus, milles osales 4837 südameataki üle elanud inimest vanuses 60–80 eluaastat, kes määrisid suure oomega-3 rasvhapete sisaldusega margariini leivale enam kui 40 kuu jooksul, vahendab kliinik.ee WebMD-d.

Katseisikud jagati nelja gruppi. Esimene grupp tarbis margariini, millele lisati väikeses koguses DHA- (dokosaheksaeenhape) ja EPA-rasvhappeid (eikosapentaeenhape), mida leidub rasvases kalas.

Teise grupi tarbitavale margariinile lisati ALA-rasvhappeid (alfa-linoleenhape), mida saadakse sojaõlist ja Kreeka pähklitest. Kolmanda grupi tarbitavat margariini rikastati kõigi kolme rasvhappega, neljandale grupile anti tavalist margariini.

Uuringu lõpuks oli 14 protsenti katseisikutest olenemata tarbitud margariinisordist elanud üle ka teise südamerikke, mis hõlmas südameatakke, sealhulgas surmaga lõppevaid, ja kirurgilisi sekkumisi, näiteks angioplastikat.

Mõnevõrra paremas olukorras näisid olevat naised, kes olid tarbinud margariini, millele oli lisatud ALA-rasvhappeid. Neil oli võrreldes teiste katseisikutega 25 protsenti väiksem tõenäosus tõsise südamerikke tekkeks, kuid selle tulemuse võib panna ka juhuse arvele.

Hollandis Wageningeni ülikoolis töötav filosoofiadoktor (PhD) ja rahvatervise kutsemagister Daan Kromhout märkis, et oomega-3 rasvhapetega rikastatud margariinid ei avaldanud raskete südamerikete avaldumisele mingit mõju.

Umbes kolmveerand osalejatest olid mehed ja 24 protsenti ülekaalulised.

Kromhout lisas ühe võimalikuna selgitusena, et uuringus osalenutele oli loodud väga head tingimused, sest lõviosa neist võttis ravimeid vererõhu- ja kolesteroolitaseme normis hoidmiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles