Abiks lapsevanemale - kui kaua lahustub ninas TicTac?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiksed kommid võivad saada lapsele saatuslikuks.
Väiksed kommid võivad saada lapsele saatuslikuks. Foto: SCANPIX

Tegu ei ole küll väga olulise teemaga, aga uurijatel on õnnestunud lahendada väikeste operatsioonide üks põhjuseid, uurides kui kaua lahustuvad väiksed kommid ninas.

Väikestel lastel on kombeks võõrkehi oma ninna toppida, sh väiksed kommid,  kirjutab Telegraph. Tavaliselt juhtub see pärast üheksandat kuud, kui nad harjutavad näppudega asjade võtmist. Väikelaste ninadest on leitud kuivatatud ube, herneid, nööppatareisid, rosinaid, münte, pärleid.

Üldiselt kehtib reegel, et sellised objektid tuleb kiiresti haiglas eemaldada, sest on oht, et need satuvad hingamisteedesse. Walesi Ülikooli teadlaste arvates on aga kommide puhul otstarbekam lähtuda põhimõttest – vaata ja oota.

Ülikooli kõrva-nina-kurguarst Dan Leopard uuris koos kolleegidega, kui kaua aega  kulub populaarsete kommide lagunemiseks ninas. Katsejäneseks oli tohter ise. Katseks välja valitud kommid olid piisavalt väiksed, et mahtuda lapse ninna. Fizzersi kommid lagunesid 10-15 minutiga, TicTac 25-30, Smarties 30-35, Skittels 35-40 ja Polo 40-45 minutiga.

Katse tulemused avaldanud väljaandes Clinical Otolaryngology soovitatakse kommide puhul lähtuda põhimõttest - vaata ja oota - selle asemel, et teha narkoosiga operatsioon. Kui laps väidab, et tegu oli kommiga ja seda pole näha, siis tasuks lähtuda - vaata ja  -põhimõttest. Kui on väiksemgi kahtlus, et tegu võiks olla kahjustava võõrkehaga, siis on see põhimõte sobimatu.

Dr Leopardi sõnul võib komm täiskasvanu ninas lahustuda juba selleks ajaks, kui jõutakse haiglasse, kuid lastel võib see võtta veidi rohkem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles