Ärevushäire võib kiirendada vananemist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võivad ärevushäired kiirendada rakkude vananemise protsessi, ent olukord ei ole siiski lootusetu – vaimse tervise paranemisel kipub protsess aja jooksul tagasi pöörduma.

Enam kui 2300 inimest hõlmanud Taani uuringus vaadeldi kromosoomide otsi katvate telomeeride pikkust, mille järgi on võimalik määrata rakuvananemist. Sest mida vanem on inimene, seda lühemaks muutuvad tema telomeerid, kirjutab Web MD.

Nii selgus, et ärevushäire all kannatavatel inimestel on lühemad telomeerid kui neil, kel seda vaimse tervise häiret ei ole, ning samuti lühemad kui neil, kes on seda kunagi varem kogenud.

Teadlaste sõnul näitab uuringus täheldatud vahe telomeeride pikkuses seda, et ärevushäire võib kiirendada vananemisprotsessi kolme kuni viie aasta võrra. 

Teadlased võtsid uuringus teiste faktorite kõrval arvesse osalejate tervislikku seisundit ja elustiili. Ärevushäireteks, mille all uuringus osalejad kannatasid, oli generaliseerunud ärevushäire, sotsiaalfoobia, agorafoobia ja paanikahäire nii koos kui ilma agorafoobiata.

Huvitaval kombel selgus, et nende seas, kellel polnud ärevushäireid kunagi esinenud ning kes oli neid varem kogenud, ei olnud märkimisväärseid erinevusi telomeeride pikkuses. Ent ühe asja poolest paistsid ärevushäirete ajalooga inimesed siiski silma: neil, kelle sümptomid olid paranenud vähem kui kümne aasta eest, olid lühemad telomeerid kui neil, kes olid end paremini tundnud juba vähemalt kümme aastat. Teadlaste sõnul viitab see sellele, et rakkude vananemisprotsess on vähemalt osaliselt tagasipööratav.

Lühemad telomeerid võivad olla seotud stressihormoonide probleemidega, mida esineb ärevushäiretega inimestel. Ärevushäirest vabanemine võib aga parandada ka organismi võimet stressiga toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles