Raske uuringu tegemine muutub patsientidele kergemaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MRT kasutamisel on paljud asjad keelatud.
MRT kasutamisel on paljud asjad keelatud. Foto: Margus Ansu / Postimees

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) diagnostikakliiniku radioloogiakeskuses hakkab tööle uus kolme-teslane magnetresonantstomograaf (MRT-seade), kus tehtavat uuringut taluvad haiged paremini.

«Kuigi tegemist on juba kolmanda MRT-seadmega regionaalhaiglas, on see haigla jaoks tähtis sündmus, sest see parandab MRT-uuringute kättesaadavust patsientidele võrgustuval tervishoiumaastikul,» ütles radioloogia ülemarst prof Sergei Nazarenko. Doktor Nazarenko lisas, et see on oluline samm eeskätt onkoloogia, kardioloogia, ortopeedia, neuroloogia jt patsientidele. «MRT-uuringuid kasutatakse paljude haiguste diagnoosimisel ja ravitulemuste hindamisel, õigem oleks öelda, et vähe on erialasid, kes sellest uuringust kasu ei saa. Tänu uuele seadmele saame pakkuda paremaid uuringuvõimalusi ka meie naabritele – lastehaigla väikestele patsientidele,» märkis Nazarenko.

 Keskuse tohtritel ja õdedel on heameel, et uus seade on suurema toru läbimõõduga, mis teeb haigel uuringu talumise kergemaks.

Magnetresonantstomograafia on uuring, mis võimaldab tugeva magnetvälja abil saada keha erinevatest piirkondadest ja elunditest nii kahe- kui ka kolmemõõtmelisi kujutisi. Radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk selgitas, et MRT-uuringu tulemusel saab täpsemalt öelda, mis muutusega on patsiendil tegemist, kas koldes on rasv või veri, kas kasvaja haarab endasse naaberorganid või mitte, kas maksas on koldeid üks või mitu jne. Ta lisas, et MRT-uuringud on asendamatud südamehaiguste eristamiseks, näiteks, kas ägeda haigestumise põhjuseks on südamelihase isheemia või põletik.

MRT-uuringu üheks eeliseks loetakse ka ioniseeriva kiirguse puudumist ning praeguste teadmiste kohaselt ei ole magnetuuring organismile ohtlik. «Kolme-teslane võimsus näitab kasutatava magnetvälja tugevust, mis annab parema resolutsiooni uuringu tulemusele, mis omakorda võimaldab täpsemini hinnata patoloogilise protsessi olemust,» kirjeldas uut aparaati dr Maret Talk.

Uus seade (Magnetom Skyra, Siemens, Saksamaa) paigaldati ja seadistati radioloogiakeskusesse käesoleva aasta alguses. Regionaalhaiglas teostatakse aastas MRT uuringuid ca 9000 patsiendile. Uus seade võimaldab uuringute arvu suurendada ligi 30 protsendi võrra.

Esimene magnetresonantstomograaf (MRT) soetati haiglale 2006. ning järgmine 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles