Intensiivne kätepesu päädib sageli dermatiidiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsi tuleb pesta hoolega.
Käsi tuleb pesta hoolega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Briti tervishoiutöötajatel, kes on erinevate nakkushaiguste tõttu pidanud desinfitseerima käsi tavapärasest rohkem, esineb 4,5 korda sagedamini dermatiiti ehk naha pindmise osa põletikku.

Manchesteri ülikooli rahvatervise instituudi uuringust selgub, et ajavahemikul 1996-2012 tegid dermatoloogid Ühendkuningriigi riiklikku andmebaasi 7138 sissekannet, millest 1796 oli tervishoiutöötajate kohta, kirjutab ERRi teadusportaal.

Aasta peale keskmiselt arvestatuna tähendab see, et tervishoiutöötajatel esines ärritavat kontaktdermatiiti teistega võrreldes 4,5 korda rohkem.

Teadlased seostavad seda intensiivistunud hügieeninõuetega, mis kätkesid endas rohket kätepesu ja desinfitseerimist. 1999. aastal korraldas Ühendkuningriigi tervishoiuamet ulatuslikke hügieenikampaaniaid tervishoiutöötajatele, et vältida metitsilliinresistentse stafülokoki (MRSA) ja kõhulahtisust põhjustava Clostridium difficile levikut ning nakatumine on sellest ajast peale tõepoolest oluliselt vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles