Punane vein võib ülekaaluliste tervisele kasulik olla

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulised ameeriklased.
Ülekaalulised ameeriklased. Foto: SCANPIX

Punase veini joomine võib aidata ülekaalulistel inimestel parandada maksa funktsioone, väidavad USA teadlased.

Uuringu autorid hoiatavad siiski, et veinijoomise kasulikkus ei mõjuta kuidagi kaalu ega ole abivahendiks kaalu kaotamisel. Lisaks märgivad nad, et sama hästi saaks maksa funktsioone parandada teatud punaste viinamarjade või viinamarja mahla tarbimisel, kirjutab Independent.

Oregoni osariigi ülikooli biokeemik ja molekulaarbioloog dr Neil Shay ütles avastustele viidates, et just Muscadine’i viinamarjad võiksid aidata inimestel ülekaalulisust, maksa rasvtõbe ja seedeprobleeme puudutavat kontrolli all hoida.

«Me ei leidnud ja ka ei oodanud, et leiaksime, et need toitained kuidagi inimese kehakaalu mõjutaksid,» lisas ta.

«Kui saaksime välja töötada toitumisstrateegia, mis vähendaks kahjuliku rasva kogunemist maksas, kasutades selleks viinamarju, siis oleks see väga positiivne uudis,» märkis ta.

Teadlaste katsest selgus, et viinamarjades leiduv ellaaghape aeglustab olemasolevate rasvkudede kasvu ja uute teket, kiirendades maksarakkudes sisalduvate rasvhapete metabolismi. Ellaaghapet leidub ka teistes puu- ja juurviljades. Näiteks granaatõunas.

Uuringus, mis viidi läbi Florida ja Nebraska ülikoolide koostöös, andis dr Shay ülekaalulistele laborihiirtele viinamarjasordi pinor noir’i ekstrakti, mida kasutatakse ka veini valmistamisel. Testi tulemusel leiti positiivseid muutusid loomakeste tervisenäitajates.

Kokkuvõtteks – viinamarja ekstrakti kogused, mida inimestele igapäevaselt tarbimiseks soovitatakse, on koguseliselt võrreldavad pooleteise tassiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles