Ameeriklanna süüdistab Ikeat oma poja diskrimineerimises

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mööblifirma Ikea.
Rootsi mööblifirma Ikea. Foto: SCANPIX

USAs Kansase osariigist pärit ema väitel ei lubatud tema üheksa-aastast autistist poega Ikea kaupluse mänguväljakule mängima.

Toni Donahue plaanis oma pojaga pärast Ikeas poodlemist mänguväljakule minna, vahendab fox4kc.com. Üheksa-aastane poiss Drake kannatab autismi all ja vajab seetõttu hooldajat. Ema väitel ütles aga Ikea töötaja, et tema poeg peaks sel põhjusel kusagil mujal mängima.

Mööblifirma kinnitusel kehtib mänguväljaku kasutamisel kolm reeglit. Seda võivad kasutada lapsed, kelle pikkus jääb vahemikku 94-137 sentimeetrit ning kes oskavad kasutada tualetti. Lisaks ei ole väljakule lubatud täiskasvanud.

Just viimase punkti tõttu ei saanud poiss teiste lastega mängida. Tema ema sõnul pakkus ta mänguväljaku töötajale küll välja, et poeg võib minna ka üksi, ent töötaja olevat sellest variandist keeldunud, kui oli kuulnud, et poiss on autist. Ikea väitel ei ole see tõsi.

Donahue ütles, et veetis seal umbes tund aega ning temaga käisid vestlemas mitu juhatajat. Ta peab sellist mänguväljaku n-ö poliitikat «eelajalooliseks» ning lisas, et poiss nuttis kogu tee koju.

«Tänasel päeval, mil meil on nii palju vabadust ja õigusi, on see lausa uskumatu, et üks ettevõte piirab lapse õigust mängida teiste lastega,» lisas ta.

Ikea pressiesindaja Annie Crandalli sõnul on need kolm mänguväljaku reeglit paika pandud eesmärgiga tagada kõikide laste turvalisus. Samuti lisas ta, et Ikeal ei ole eraldi reegleid erivajadustega laste suhtes.

Toni Donahue helistas ka Merriami politseisse, kust saadeti politseiametnik Ikeasse asja uurima. Fox 4 vestles temaga põgusalt, ent juhtumi kohta kommentaari ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles