Magusaga liialdavad enim noored mehed

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2008. aasta tervisekäitumise uuringust selgub, et magusa tarbimisega liialdavad enim 16-24-aastased mehed.
 

Seejuures liialdavad mehed kõige rohkem suhkru ja magusate karastusjookidega, naised aga pigem muude maiustega. Näiteks kohvile või teele ei lisa uuringu järgi tavaliselt üldse suhkrut ligi kolmandik naistest, kuid pea poole väiksem osa meestest. Enamik kõikidest vastajatest lisab teele või kohvile 1-2 teelusikatäit suhkrut.

Kolm või rohkem lusikatäit suhkrut lisab oma joogile aga alla kümnendiku naistest, kuid pea kolm korda rohkem mehi. Selliseid liialdajaid on enim kõige nooremate, 16-24-aastaste uuritavate hulgas, kellest vähemalt kolm teelusikatäit suhkrut läheb tee või kohvi magustamiseks tervelt 40 protsendil.

Uuringu raames küsiti ka magusate küpsetiste, kookide-kommide ja šokolaadi tarbimise kohta viimase nädala jooksul. Nii selgus, et enamik küsitletutest oli söönud maiustusi 1-5 päeva nädala jooksull; 6-7 päeval nädalas ehk praktiliselt iga päev olid maiustusi söönud peamiselt noored naised ning kõige nooremad ja kõige vanemad, 55-64-aastased mehed.

«Peab arvestama, et me ei küsinud, kui palju nad neid kooke-komme tavaliselt päevas sõid,» lisas Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Mare Tekkel. 

Karastusjooke, mille puhul juba pool liitrit annab tema sõnul 10 teelusikatäit suhkrut, ei joo uuringu järgi üldse üle poole naistest ja vaid vähem kui kolmandik meestest. Kui peaaegu iga päev tarbib karastusjooke vaid 8 protsenti naistest, siis meestest üle kahe korra rohkem. Kõige rohkem liialdavad aga ka karastusjookidega noored mehed.

Analüüsist isikute kohta, kes vähemalt ühega kolmest uuritud magusaliigist liialdasid, tuli välja, et meeste hulgas oli neid 41 protsenti, naiste hulgas aga 27 protsenti.

Liigselt tarbivad magusat vallalised, madalama haridusega isikud. Meestest linnaelanikud, naistest Tallinna elanikud, mitte-eestlased «Ilmselt teadlikkuse puudus, sest igasugune teavitus on valdavalt eestikeelne,» arvas Tekkel.

Tema sõnul oli huvitav naiste ja meeste erinev jaotus leibkonna ja sissetuleku suuruse järgi, millest selgus, et magusaga liialdavad kaheliikmelise leibkonnaga mehed ja suure, vähemalt neljaliikmelise leibkonnaga naised.

Samas kui meestest liialdavad enam need, kel on pereliikme kohta Eesti keskmine palk, siis naistest pigem need, kel on pereliikme kohta miinimumpalk. Silmatorkavalt vähe on magusaga liialdajaid kõrgharidusega ja suure sissetulekuga naiste hulgas.

«Kui võrrelda magusaga liialdajate ja rasvunute (kehamassiindeksiga üle 30) jaotust taustatunnuste järgi, siis see on küllaltki sarnane – mõlema puhul on tähtis madal haridustase ja väike sissetulek, on rohkem levinud mitte-eestlaste seas,» märkis vanemteadur.

Magusaga liialdajatel esines Tekkeli sõnul viimase 30 päeva vältel sagedamini hambavalu kui vähem tarbinutel või magusast täielikult hoidujatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles