Lehtkapsast võib vabalt pidada üheks kõige toitvamaks ja toiteaineterikkamaks roheliseks köögiviljaks, kirjutab toitumisspetsialist Katri Merisalu Rimi terviseblogis.
Kasulik köögivili, mida tasub kindlasti talvel süüa
Seda kapsalist (Brassica oleracea var.acephala) on kasvatatud üle 2000 aasta. Euroopas oli lehtkapsas väga laialdaselt levinud ja populaarne roheline köögivili. Köögikunstis kasutati seda kuni keskajani, mil algas peakapsa tähelend.
Lehtkapsas on peamiselt hilissügise ja -talvise hooaja köögivili. See on ideaalne talvel söömiseks, et kätte saada vajalik vitamiinide ja mineraalide kogus, mida meie organism vajab.
Lehtkapsas sisaldab suures koguses K-vitamiini, mille tarvitamine on tähtis luudele ja vere hüübimisele. Lisaks aitab see ka veritsevate igemete vastu. Samuti on mainitud, et K-vitamiini rohke tarvitamine aitab ennetada erinevaid vähitüüpe.
Lehtkapsas sisaldab ka kaltsiumi, C-vitamiini, rauda, A-vitamiini ja antioksüdante. Kaltsium on oluline, et ennetada luude hõrenemist ja osteoporoosi teket. C-vitamiini vajame oma igapäevamenüüsse, et hoida immuunsussüsteem tugevana ja ainevahetus korras.
Soovitatav on tarbida kaltsiumirikkaid toite koos C-vitamiini sisaldavate toitudega, sest nii on mõlema vitamiini imendumine organismis tõhusam.
Kuna lehtkapsas sisaldab rauda, on see kasulik südame ja veresoonkonna tervise tagamisel ning kolesterooli taseme hoidmisel. Samuti on raud oluline korralikuks maksa talitluseks.
A-vitamiin on aga kasulik nägemisele ja nahale ning on leitud, et see aitab ennetada kopsu- ja suuõõnevähki.
Lehtkapsas on ideaalne põletikuvastane toit, aidates võidelda artriidi, astma ja autoimuunsussüsteemi haiguste vastu. Samuti on see suurepärane «detox» köögivili, kuna sisaldab märkimisväärses koguses kiudaineid. Viimased on olulised, et hoida seedesüsteem regulaarse ja tervena. Lehtkapsas sisalduv väävel koos kiudainetega aitab hoida maksa tervena.
Lehtkapsas on kõrge kiudainesisaldusega, madala kalorisisaldusega ega sisalda rasva. Seetõttu on soovitatav lisada see tervisest pakatav roheline köögivili oma igapäevamenüüsse ka siis, kui on soov langetada kaalu.