Esimene inimpea siirdamine võib toimuda üsna pea

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesed sammud inimpea siirdamiseks tehakse juba mõne kuu pärast ning operatsioon võib võimalikuks saada paari aasta pärast. 

Itaalia arst Sergio Canavero on kavandanud plaani esimeseks pea siirdamise operatsiooniks ning hakkab sel suvel vajalikeks protseduurideks meeskonda kokku panema, kirjutab The Guardian.

Kirurg on aastaid rääkinud, et meditsiin on tänapäeval arenenud punkti, kus pea siirdamine on võimalik. Tema ettepanek on aga tekitanud palju küsimusi teiste kirurgide seas.

Canavero avaldas hiljuti üldise plaani, kuidas üldjoontes selline operatsioon võiks toimuda ja ütles ajakirjale New Scientist, et pea siirdamist tuleks kasutada olukordades, kus inimene põeb ravimatut haigust.

Kirurgi üldise kirjelduse kohaselt tuleb operatsiooni tegemiseks kõigepealt jahutada patsiendi pea ja doonori keha, et nende rakud ei sureks operatsiooni käigus. Seejärel lõigatakse kael läbi, veresooned seotakse spetsiaalsete torukeste abil kokku ja seljaaju lõigatakse läbi erakordselt terava noaga, et vähendada närvide kahjustusi. Siis asetatakse pea doonori kehale.

Teine etapp on kirurgi sõnul veidi keerulisem. Canavero usub, et seljaaju närvid, mis võimaldavad uue ajuga suhelda, saab omavahel liita kasutades polüetüleenglükooli. Pärast operatsiooni tuleb patsienti hoida nädalaid koomas. 

Jättes kõrvale kõik selle protseduuri tehnilised probleemid – alates operatsioonist endast kuni organismi võimega harjuda tuhandete võõraste närvidega – on peamiseks küsimuseks siiski selle eetiline pool.

Esimene õnnestunud pea siirdamine tehti 1970. aastal ahvi peal. Ahv ei suutnud oma keha liigutada ja suri üheksa päeva pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles