Janek Kalvi: hüplik alkoholipoliitika ahistab tootjaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Alkoholitootjate Liidu juht Janek Kalvi ütles rasedatele mõeldud hoiatussiltide lisamise ideed kommenteerides, et taolised otsused tuleks korralikult läbi mõelda, kuna hüplik alkoholipoliitika on antud valdkonda piisavalt vintsutanud.

Kalvi sõnul ei ole alkoholitootjad ja maaletoojad ühes leeris ning karskusliikumised ja Tervise Arengu Instituut või poliitilised jõud teises. Tema kinnitusel on inimeste tervise huvides teostatavad muudatused tootjatele aktsepteeritavad, kui neid ei tehta poliitilistel kaalutlustel.

Näiteks öise alkoholikeelu kehtestamist peab Kalvi politikaanluseks, kuna tõsiseid muutusi see endaga tarbimises kaasa ei toonud. Samuti märkis ta, et aktsiisipoliitika ja muud regulatsioonid on viimastel aastatel väga hüplikud olnud.

Kiirustades ning liiga sageli läbi viidavate muudatuste tulemuseks on tema sõnul ebaefektiivne tootmine, mis mõjub negatiivselt majandusele. «Kui neid ettepanekuid tuleb aastas kaks korda, on see ilmselge ettevõtjate ahistamine,» märkis Kalvi.

Kui alkoholipudelite sildistamise idee peaks kaalumisele tulema, peab alkoholitootjate liidu juht oluliseks, et etiketid oleksid läbi mõeldud ja seega automaatselt paigaldatavad. Kuna erimärgistused on raskesti teostatavad, tuleks tootjaid tema sõnul kõigist muudatustest aegsasti teavitada.

Rääkides võimalikust kõiki tarbijaid alkoholitarbimise kahjulike mõjude eest hoiatavatest siltidest, mida riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Liisa Pakosta pidas vaid rasedatele mõeldud siltidest otstarbekamaks, ütles Kalvi, et kõik sõltub konkreetse hoiatuse sisust.

Näiteks alkoholireklaamides kasutatav hoiatus on tema hinnangul eksitav, kuna alkohol kahjustavat tervist vaid liigtarbimisel. Ta märkis, et kui etiketile oleks kirjutatud, et alkoholi liigtarvitamine toob endaga kaasa kurbi tagajärgi, ei oleks selle vastu kellelgi midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles