Põhjus, miks kuulmislangus kimbutab üha nooremaid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Implantaat aitab kuulmislangusega lapsi.
Implantaat aitab kuulmislangusega lapsi. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) kõrva-nina-kurgukeskuse arst Liina Luht kinnitab tänasel rahvusvahelisel kõrva tervise päeval, et kuulmislangus kimbutab senisest enam noori.

«Kahjuks näitavad tendentsid, et kuulmiskahjustuse all kannatab 16 protsenti arenenud riikide elanikest,» ütleb doktor Luht. Põhjuseks on tema sõnul vananev elanikkond. 

«Samas pöördub probleemiga arstile üha suurem hulk noori – tänapäevase ühiskonna liiga valjud helid kahjustavad varasemast enam kuulmist, millest annab aimu koguni 12-15 protsendi noorukite kuulmislangus,» selgitab Luht.

Aasta-aastalt saavutab üha suuremat populaarsust täiskasvanute kuulmisuuring ning tänapäevased kuulmisaparaadid ja implantaadid aitavad pakkuda kuulmislanguse korral asendust.

«Kindlasti tasub kuulmisprobleemide korral pöörduda kõigepealt perearstile, kes vajadusel suunab edasi kuulmisuuringuid läbiviiva spetsialisti juurde,» paneb Luht südamele, et kuulmislangus ei ole elu paratamatu osa ning sellega ei pea leppima.

Väikestel lastel esineb arsti sõnul kõige enam kõrvapõletikke, mis on enamasti põhjustatud adenoididest. Need on mööduvad ning seetõttu ei ole enamasti tegemist tõsise kuulmist kahjustava probleemiga.

Rohkem esineb kaasasündinud kuulmisprobleeme. ITKs tegeletakse juba kümme aastat vastsündinute kuulmisskriininguga, mis tähendab seda, et enne vanematega sünnitusmajast lahkumist saab beebide kuulmine kontrollitud.

«Kuulmisprobleemide korral on iga aasta tähtis, seetõttu peaks laste kuulmisprobleemidele jälile saama võimalikult kiiresti – kuulmislangus pärsib kõnelema hakkamist ning abi saades on mahajäämus minimaalne või olematu,» lisab Luht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles