Puhang läheneb: Eestis on tuhandeid leetrite vastu vaktsineerimata lapsi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik. Foto: Corbis/Scanpix

USAs ja Euroopas möllab suur leetrite puhang, mis on nüüdseks jõudnud juba Rootsi, terviseameti hinnangul saab leetrite puhang Eestis tekkida vaktsineerimata inimeste tõttu.

«Euroopas levivad leetrid. Eesti ei asu raudse eesriide taga,» teatab terviseamet oma Facebooki lehel. 2014. aasta lõpu seisuga oli Eestis leetrite vastu vaktsineerimata üle 6500 lapse vanuses kaks kuni neliteist. 2013. aastal haigestus Eestis leetritesse kaks, 2012. aastal neli ning 2011. aastal seitse inimest.

Ameti teatel oli tegemist sissetoodud haigusjuhtudega ning mõnel juhul ka haiguse edasilevikuga Eesti-siseselt. Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul mullu Eestis ühtegi leetritesse haigestumise juhtu ei registreeritud.

«Varasematel aastatel registreeritud juhud olid kõik sissetoodud vaktsineerimata inimeste poolt ja riigisisene levik oli samuti seotud vaktsineerimata inimestega. Seega saab leetritepuhang Eestisse jõuda ikka ja jälle vaktsineerimata inimeste kaudu,» rääkis Saluri.

Leetrite, mumpsi ja punetiste vastu vaktsineeritakse lapsi ühe aasta vanuselt ja uuesti 13 aasta vanuselt.

Eesmärk oleks, et vähemalt 95 protsenti kaheaastastest lastest oleks vaktsineeritud, mis viiks haiguse leviku võimaluse miinimumini. Soovitatud taset ei ole saavutatud Tallinnas, Harjumaal, Hiiu-, Võru-, Valga-, Viljandi- ja Pärnumaal.

Leetrid on väga kõrge nakkavusega viirusnakkus, mis avaldub kurgu ja silmade põletikuna ning iseloomuliku lööbena. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid. Haigus võib tüsistuda raskekujulise kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku või peaajupõletikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles