Maovähendusoperatsioon võib rasedale kasu tuua

Postimees Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil last ootavad emad.
Pildil last ootavad emad. Foto: Elmo Riig

Maovähendusoperatsiooni või mõne teise bariaatrilise operatsiooni läbi teinud ülekaalulistel naistel esineb 4,9 protsenti harvemini rasedusaegset diabeeti ning nende vastsündinud on harvemini suure sünnikaaluga.

Bariaatrilised operatsioonid, nagu maovähendusoperatsioon, maopaela paigladamine või maost möödajuhtiv operatsioon, vähendavad ülekaalulistel naistel metaboolsete häirete ja kardiovaskulaarsete tüsistuste riski, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Rootsis uuriti sünnituste andmebaaside alusel aastatel 2006-2011 registreeritud sünnitajatel raseduse kulgu ning loote arengut, millest bariaatriline operatsioon oli eelnevalt tehtud 670 naisel.

Ilmnes, et bariaatrilise operatsiooni läbi teinud naistel esines raseduseaegset diabeeti 4,9 protsenti harvemini ja nende vastsündinutel oli 14 protsendil juhtudest harvemini suurem sünnikaal.

Enneaegsuse ja kaasasündinud väärarengute kujunemise risk oli mõlemas grupis ühesugune – seega bariaatrilise operatsiooni läbi teinud naistel on võimalik raseduse normaalne kulg ja võimalus saada terved järglased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles