Lastefond aitab sügava puudega poissi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on aspiraator, mida kasutatakse hingamisteedest vedeliku, oksemassi eemaldamiseks.
Fotol on aspiraator, mida kasutatakse hingamisteedest vedeliku, oksemassi eemaldamiseks. Foto: Erik Prozes

TÜ Kliinikumi Lastefond toetab kaasasündinud lihashaigusega viieaastase Jegori kodust hoiuteenust juba teist perioodi järjest kuni 400 euroga ühes kuus.

Haigusest tulenevalt on poisil raske liikumishäire, mille tõttu vajab ta ööpäevaringset kõrvalabi. Lisaks on tal probleeme hingamisteedega: ta hingab aparaadi abil ning vajab pidevat aspireerimist ehk hingamisteede puhastamist eritistest.

Lapse ema sõnul on ta sellest hoolimata väga lõbus ja tark poiss, kuid tema suure hooldusvajaduse tõttu on perel äärmiselt keeruline ilma kõrvalise abita toime tulla.

Ema selgitab, et raske puudega lapse kõrvalt pole lihtne isegi söögitegemine või nõude pesemine, sest iga hetk võib poeg vajada aspireerimist, mille jaoks aga peavad käed olema alati puhtad ja steriilsed. «Jegor sõltub täielikult meist, sest kui ei ole võimalik teda kohe vajadusel aspireerida, ei saa ta edasi hingata ning võib lämbuda,» räägib ta.

Lastefond on perekonda toetanud alates 2014. aasta aprillist ning jätkab seda ka käesoleval aastal, tasudes lapse koduse hoiuteenuse eest kuni 400 eurot kuus.

«Nüüd, kui meil on fondi abiga olnud võimalus palgata lapsele hoidja-hooldaja, saan ma rahulikult minna kööki toimetama, kauplusesse, arsti juurde, kodust välja ja teha kõiki neid asju, mida teevad kõik teised tavalised inimesed sellele mõtlematagi,» kirjeldab Jegori ema kõrvalise abi eeliseid.

Lisaks sellele on lapse isa saanud tänu Lastefondi annetajate abile korralikult tööl käia – kui Jegoriga on vaja näiteks arstile minna, saab tema asemel emale abiks olla hoidja. Lapse transportimiseks on alati vaja vaja kahte inimest, kellest üks tegeleb lapsega, teine aga hoiab hingamisaparaati ja aspiraatorit.

«Oleme väga õnnelikud, et Lastefond on meid nii kaua toetanud ja teeb seda ka edaspidi. Tänu sellele läheb meie elu paremini ja me saame rohkem tehtud,» on laste ema kõikidele fondi headele annetajatele väga tänulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles