Taimetoitlased püüavad uue kampaaniaga lihasööjaid šokeerida

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmanni lihalett.
Stockmanni lihalett. Foto: Mihkel Maripuu

Keskmine lihasööja pistab oma elu jooksul nahka 7000 looma, kelle seas on keskmiselt 11 lehma, 27 siga ning 2400 kana.

Jõudes 80. eluaastani, veidi üle keskmise briti oodatava eluea, on karnivoorid ära söönud 30 lammast, 80 kalkunit ja 4500 kala, väidab Vegetarian Calculator, vahendab Daily Mail.

Kui jänesed, pardid, haned, kitsed, krevetid, kalmaarid ja veelgi väiksemad loomad siia lisada, tõuseks kogu ärasöödavate loomade hulk ühe inimese kohta 7500 loomani.

Need numbrid avaldas Vegetarian Calculator, kelle näol on tegemist rühmitusega, kes kutsub inimesi üles sööma vähem liha, et vähendada oma mõju keskkonnale.

Londonis resideeruv Steve Hunt (41) ütles, et ta ei nõustuks mingil põhjusel lihasöömisest loobuma.

Ta ütles, et peab taimetoitlaste ja veganite rühmituse kampaaniat jaburaks ja lihasööjat mittekõnetavaks. «Nad arvavad, et need numbrid šokeerivad inimesi ning nad loobuvad seepeale lihasöömisest. Aga kui aus olla, siis mulle tuletas see meelde, et polegi ammu näiteks kalkunit ja lammast söönud – peaks oma isikliku kvoodi täis sööma,» viskas Hunt nalja.

Šotimaal Edinburghis elav kulturist Torvald Alexander (45) märkis, et on väga suur lihafänn, kuid toitumine üleüldiselt peaks olema tema hinnangul «tervislik ja tasakaalustatud».

«Lihasöömisega tõepoolest ei tasu liialdada. Liha on meile väga kasulik, eriti kana ja kala. Mina hellitan end mõne aja tagant mõnusa lambakoodiga ning sellest jagub mulle koguni mitmeks päevaks,» rääkis ta.

«Kõik on tasakaalu küsimus – piisavalt värskeid puuvilju ja juurvilju ning normaalses koguses liha oleks mõistlik suund. Kui sööd igal hommikul peekonivõisaiu, vorstirulle lõunaks ja liha õhtuks, siis võid mõistagi oma tervisele liiga teha,» ütleb ta.

Vegetarian Calculatori Facebooki lehel on kirjas, et taimetoitlased ja veganid kulutavad vähem maa ressursse nagu vesi, toit, õli ning heidavad vähem CO2 atmosfääri ning tänu neile ei tapeta ka loomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles