Pesukapslite tõttu on tänavu lastehaiglasse sattunud üks laps

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tallinna lastehaiglasse on sel aastal pesugeelikapslite mürgistuse tõttu sattunud üks laps, mürgistusinfoliinile on mürgistuse kahtlusega helistatud aga kaheksal korral.

Lastehaiglast kinnitati Postimehele, et sel aastal on pesukapslite söömise tagajärjel sattunud haiglasse üks laps. Aastas satub pesukapslite mürgistuste tõttu lastehaiglasse keskmiselt 10-15 last.

Mürgistusteabekeskuse juhi kohusetäitja Mare Oderi sõnul on tänavu seoses pesukapslitega mürgistusinfoliinile helistatud kaheksal korral. Mullu oli helistajaid 25, tunamullu 46. Peamiseks probleemiks on väikelapse kokkupuude pesukapslitega, nende närimine ja nendega mängimine.

«Mürgistusi hakkas rohkem esinema aastal 2012, kui alustasime kohe ka pesukapslite-alase teavitustööga. Sel põhjusel on kõnede arv 16662 infoliinil oluliselt langenud,» rääkis Oder.

Sellegipoolest on tal hea meel praegu vältava kampaania «Hoia pesugeeli kapsleid laste eest» üle. Kampaaniaga alustasid Euroopa Komisjon ja OECD ning selle eesmärk on juhtida tarbijate tähelepanu pesukapslite ohutule kasutamisele ja hoidmisele.

Pesukapslid on viimastel aastatel Euroopas põhjustanud tuhandeid väikelaste mürgistusi. Vaatamata hoiatustele ja meedias kajastust leidnud juhtumitele, tuleb mürgistusi endiselt ette ka Eestis.

Pesukapslid sisaldavad 30-43 ml vedelat pesuaine kontsentraati, mis on pakitud niiskuse (vesi, sülg, märjad käed) mõjul lagunevasse läbipaistvasse kesta. Võrreldes teiste masinpesuvahendite vormidega on geelkapslid kontsentreeritumad ning võivad sisaldada kuni 25 protsenti erinevaid lastele ohtlikke alkohole.

Lapsed leiavad pesugeeli kapsleid tavaliselt põrandale asetatud tootekonteinerist ja neile meenutavad kapslid turvalisi geel-närimisrõngaid, komme või mänguasju.

Peamised geelkapslitest esinevad mürgistussümptomid on koheselt tekkiv tugev oksendamine ja köha, võimetus neelata, uimasus, teadvuse kadu, silma sattumisel tugev silmaärritus. Geelkapslid lagunevad kergesti, mille tulemusena lapse nägu, käed ja suu on kaetud geeliga. Laste limaskestadel võib see põhjustada söövitusi ja kõriturset.

Esmaabi puhul tuleb lapse geeliga kaetud keha piirkonnad kiiresti veega puhtaks pesta. Täpsemaks juhendamiseks, lapse terviseseisundi hindamiseks ja edasiseks ravisoovituseks saab helistada ööpäevaringselt mürgistusinfoliini telefonil 16662.

Pesukapslitega seotud ohtude ennetamiseks karmistatakse veel sel aastal pesukapslite pakenditele kehtivaid nõudeid. Kapslid tuleb muuta väikelaste jaoks vähem köitvaks ning juurdepääs kapslitele raskemaks.

Seega peab alates juunist 2015 turule lubatavate pesukapslite välispakend olema läbipaistmatu või tume, nii et see takistaks toote või üksikute kasplite nägemist. Mahuti peab olema kergesti taassuletav ise püsti seisev ning sellise kinnitusega, et väikelaps ei saaks seda avada. Samuti peab välispakendil olema silmatorkav lause: hoida lastele kättesaamatus kohas.

Lahustuv pakend peab sisaldama vastikust tekitavat lisandit (näiteks mõruainet) kontsentratsioonis, mis on ohutu ja tekitab suhu sattudes vastikusreaktsiooni maksimaalselt 6 sekundi jooksul, ning säilitama oma vedela sisu vähemalt 30 sekundit, kui lahustuv pakend asetatakse 20 °C vette.

Enne pesugeeli kapslite kasutamist tuleb hoolikalt lugeda pakendil olevat märgistust. Kapsleid ei tohi kasutada laste juuresolekul ega lubada lastel neid puutuda. Neid tuleb hoida korralikult suletud originaalpakendis. Mingil juhul ei tohi kapsleid torgata ega katki teha.

Ohutusnõuded

Vedelat pesuvahendit sisaldavad pesukapslid aitavad kasutada täpselt õiget pesuvahendi kogust. Neid kasutavad igapäevaselt miljonid tarbijad. Kui neid kasutada vastavalt toote pakendil toodud juhistele, on need ohutud.

  • Loe alati etiketti
  • Veendu pesukapslite kasutamisel alati, et su käed on kuivad
  • Ära kunagi torka, lõika ega purusta pesukapsleid
  • Pane pesukapslid otse pesumasina trumlisse
  • Sulge pakend alati korralikult ja hoia seda lastele kättesaamatus kohas
Allikas: keepcapsfromkids.eu/ee
Allikas: keepcapsfromkids.eu/ee Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles