Tervisenõustajad: rasvunud inimestelt ei peaks gripivaktsiini eest raha küsima

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia tervisenõustajate hinnangul peaksid rasvunud inimesed saama gripi vastu vaktsineeritud tasuta.
Suurbritannia tervisenõustajate hinnangul peaksid rasvunud inimesed saama gripi vastu vaktsineeritud tasuta. Foto: SCANPIX

Ligi miljon haiglaselt rasvunud inimest tuleks gripi vastu vaktsineerida tasuta, sest nõnda vormist väljas inimesed haigestuvad grippi suurema tõenäosusega, leiavad Suurbritannia tervisenõustajad.

Vaktsineerimise ja immunoloogiaga tegelev komitee (JCVI) hinnangul võiks rasvumist kaaluda tõsise riskifaktorina, vahendab Telegraph.

Käik, mis lisaks ligi miljon inimest riiklikku immuniseerimiskavva, avaldaks aga tõsist majanduslikku survet riiklikule tervishoiusüsteemile (NHS). 2012. aastal said vaktsiinisüstid otsa tervete inimeste poolse suure nõudluse tõttu.

Terviseamet (PBE) lubas, et kaalub ettepanekut ja teeb otsuse veel sellel aastal. Kui JVCI ettepanek teoks saab, hakkavad haiglaslikult rasvunud inimesed kuuluma samasse gruppi astmaatikute, diabeetikute ja südamehaigetega, keda vaktsineeritakse tasuta. Samuti soovitatakse end gripi vastu vaktsineerida eakatel, lastel ja rasedatel.

Viroloogia professor Jonathan Ball Nottinghami ülikoolist nõustub, et rasvunud inimesed peaksid saama gripi vastu vaktsineeritud tasuta, sest nad kuuluvad riskigruppi.

«Inimesed, kes on rasvunud, satuvad haiglasse tõsiste gripist tingitud tüsistustega, mistõttu tundub olevat loogiline samm neid gripi vastu vaktsineerida. Ei ole ka ühtegi põhjust, miks nad ei peaks vaktsiinile hästi reageerima,» rääkis Ball.

Eelnevad uuringud on näidanud, et suur hulk patsientidest üle maailma, kes on A-gripiviirusega (H1N1) haiglasse sattunud või viiruse tõttu surnud, on olnud väga rasvunud.

Haiglaslikult rasvunud on need inimesed, kelle kehamassiindeks on 40 või üle selle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles