Talvine spordiala hoiab eaka soomlanna reipana

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääauk
Jääauk Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi nende 20 aasta jooksul, mis 95-aastane soomlanna Lilly Itkonen on regulaarselt talisuplusega tegelenud, on tema nägemine mõnevõrra kehvemaks läinud, on see naisele väga tugeva tervise andnud.

Hoolimata sellest, et Palmahovi rannaalad on Kokkola linnas Soome lääneosas jätkuvalt jää all, ei heiduta see linnas elavat vanaprouat, vahendab Yle Uutiset. Kaks korda nädalas ajab naine selga oma musta ujumistrikoo ja sukeldub jääkülma vette.

Kuigi ta ei ole enam võimeline omal käel supluskohta sõitma, jätkub tal ohtralt kiidusõnu taksojuhtidele, kes teda sinna ja tagasi koju sõidutavad. «Ma lihtsalt tunnen, et ma pean kaks korda nädalas siin käima,» räägib naine.

Kuna Itkoneni nägemine on vanuse tõttu halvenenud, on ta kõrval jääauku ronimisel ja sealt välja tulemisel selleks puhuks kaasa võetud abiline.

Enamus talisuplejaid, kes Kokkolas seda hobi harrastavad, on naisest päris palju nooremad. Kohaliku ujumisklubi juhi Kari Åsi sõnul on talisuplejate hulgas väga erinevas vanuses inimesi.

«Sel talvel on meil siin ujumas käinud näiteks Lilly, kes on üle 90 aastat vana, samas noorim talisupleja oli 7-aastane,» märgib Ås. Tema sõnul sobib see hobi praktiliselt igaühele, välistatud on see üksnes vererõhu- või südameprobleemide korral.

Itkonen hakkas talisuplemas käima 20 aastat tagasi seetõttu, et just siis jäi tema abikaasa haigeks. Tema eesmärgiks oli ise võimalikult terve olla, et ta saaks oma mehe eest hoolt kanda. Siis ette võetud hobi sai aga naisel elustiili osaks, mistõttu harrastab ta seda tänase päevani.

Lisaks kaks korda nädalas talisuplemas käimisele, külastab naine kord nädalas jõusaali ning võtab igapäevaselt ette jalutuskäike. Ta on õnnelik selle üle, et ta on kõrge eani heas vormis ja hea tervisega.

«Selles kindlasti mängib väga suurt rolli talisuplemine, kuid oma osa on ka muusikal ja klaverimängul,» kostab naine ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles