Viis toitu, millest tuleks suud säästa

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkuubikud
Jääkuubikud Foto: SCANPIX

Meesteajakiri Men's Health toob välja viis toitu, mis ei tohiks suhu sattuda.

Krõpsude vohmimine ja koola peale kallutamine mitte ainult ei kasvata sinu vöökohta, vaid lõhub ka hambaid. «Nii paljud taolistest toitudest lõhuvad hambaid juba siis, kui neid süüakse. Kahju teevad need nii hammastele, igemetele, keelele kui ka lõuale,» räägib New Yorgi hambaarst Jennifer Jablow.

Kuna tõenäoliselt oled oma iga-aastase hambaarstiaja juba niikuinii edasi lükanud, peaksid hakkama rohkem tähelepanu pöörama sellele, mida sa endale suhu pistad, et hambaarsti tool ei saaks kohaks, kuhu pead lähitulevikus sagedamini potsatama, kirjutab Men’s Health.

Siin on 10 kõige kahjulikumat toitu sinu hammastele, igemetele, keelele ja isegi lõualuule.

Dieetkoola

Populaarse kuulujutu kohaselt on dieetkoola sama kahjulik sinu suule nagu metamfetamiin. See müüt levis ühe uuringu tõttu, milles tuli välja, et kõrgelt happelised ained nagu koola ja metamfetamiin lõhuvad hambaemaili. Ning see omakorda viib väga tõsiste hambaprobleemideni, koguni hammaste väljakukkumiseni. Kuigi enamik hambaarste on ühisel veendumusel, et narkootikumid ja eriti metamfetamiin «lahustavad» su hambad ja hävitavad tervise, siis koola- ja kohvijoogid on eelkõige siiski ilusate valgete hammaste surm.

Külm Snickers

Šokolaadi külmutamine võib anda mõnusa maitsenüansi. «Kui lööd hambad millessegi kõvasse, eriti oma esihambad, võib see kaasa tuua hamba murdumise ja saata valusignaali alalõualiigesesse. Viimane on märk sellest, et toimus lõualihaste ja sidekudede nikastus,» ütleb Jablow, kelle sõnul on pehme šokolaad igal juhul lõualuule tervislikum.

Maisitõlvik

Pehme ja kiuline toit võib jääda hammaste vahele, mis põhjustab igemeprobleeme. Peamised süüdlased ongi kiud, mida päris lõpuni ei saagi tõlviku küljest eemaldada. Et kiududest hoiduda, tuleks enne söömist maisiterad tõlviku küljest noaga maha «lihvida». Nii saad hammastesõbralikuma maisi.

Põletavalt kuum kohv

Kui põletad ära oma käe või siis näiteks marrastad nahka põlvel, siis täpselt sama palju põletab ka suu sees asuvat pindmist kihti tuline kohv. See teeb isegi rohkem haiget kui marrastus või väiksem põletus käel, sest inimesed pole harjunud valuga keelel, põses või kurgulaes. Ja kuigi sinu suu paraneb suhteliselt kiiresti, iga kord, kui sa sööd, liigub toit üle sellest viga saanud kohast, mis on vähem kaitstud kokkupuute eest närvidega kui ülejäänud suu. Seetõttu tunned sa selle kohaga ka rohkem valu ning see valu pole sugugi meeldiv.

Jääkuubikud

Kui jääkuubik puruks hammustada, saadab see kohe omamoodi tagasiside lõualuusse ning tunned valu suu avamisel ja sulgemisel. Kõva hammustades võid põhjustada ka mikromõrasid hammastes. Samasugust riski kujutavad endast näiteks mandlid. Seetõttu oleks mõistlikum süüa mandlilaaste, mida on palju lihtsam närida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles