Funktsionaalne toidulisand paneb head bakterid vohama

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli teadlased leidsid, et funktsionaalne toidulisand paneb soolestikus head bakterid vohama.

2012. aastal algatasid Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi teadlased eesotsas dotsent Tiina Alamäega projekti «Uudsete levaansukraaskatalüsaatorite disain ja kasutamine funktsionaalsete toidulisandite tootmiseks», vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Selles osaleb ka keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi KBFI keskkonnatoksikoloogia labor – TÜ ja KBFI uurimisrühmade eesmärk oli levaansukraasi Lsc3 abil toota levaani ja FOS-e, iseloomustada tekkinud produkte ja optimeerida nende tootmist.

Rakenduslike uuringutega plaaniti välja selgitada levaani ja FOS-ide bioloogilisi efekte ning kasutusvõimalusi prebiootilise ainena ja potentsiaalse funktsionaalse toidu komponendina, mineraalsete nanoosakeste kattematerjalina ja immuunsüsteemi stimuleeriva vähivastase ainena.

Värskes töös, mis ilmus ajakirjas Frontiers in Nutrition näidati, et projektis toodetud levaan ja FOS-id on hea substraat jämesooles väga arvukale ja erinevaid kuidaineid lagundavale bakterile Bacteroides thetaiotaomicron.

Näidati ka seda, et fruktaanide kasutamise kiirus sõltub aminohapete kättesaadavusest kasvukeskkonnas ning kuna see bakter saab nii suurt polümeeri nagu levaan lagundada ainult väljaspool rakku, siis võiks levaani-tüüpi polüsahhariidide kasutamine toidulisandina pakkuda «toitu» ehk levaanist tekkivaid FOS-e ka teistele soolebakteritele.

Refereeritud artikli täisteksti loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles