Põhjus, miks linnainimesed tunnevad suuremat ärevust

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärevus võib lüüa välja töötades.
Ärevus võib lüüa välja töötades. Foto: Panther Media

Värskest uuringust selgus, et suurema õhusaastega linnades elavatel naistel oli ka kõrgem ärevuse tase.

«See on väga huvitav leid ning tänu sellele võime öelda, et õhusaaste mõjutab inimeste vaimset tervist,» ütles uuringu juhtivautor Melinda C. Power Johns Hopkins ülikoolist Baltimore’ist, kirjutab väljaanne newsmax.com.

«Kui see on tõesti põhjuslik, mõjutab see tugevalt kogu populatsiooni, kuid peame seda teemat rohkem uurima,» lausus ta.

Uuringus kasutati enam kui 70 000 naise andmeid, mis pärinesid õdede tervishoiuuuringust. Uuritavad olid vanuses 57 kuni 85 ning vastasid kaheksale ärevust puudutavale küsimusele.

Selgus, et 15 protsendil naistest olid sümptomid, mis viitasid tavalisest kõrgemale ärevuse tasemele.

Lisaks kasutati uuringus inimeste elukoha aadresse, tänu millele said uurijad analüüsida õhu mõju inimestele viimase 15 aasta jooksul. Vaatluse all oli näiteks elukoha kaugus suurematest teedest, rahvastiku tihedus selles kohas, kohale omased allergeenid ning tuule kiirus.

Teadlased leidsid seosed ärevuse taseme ja kõige õhusaaste osakeste esinemise vahel. Mida hilisem oli mõju, seda kõrgem oli ärevuse tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles