Perearstile kurdetakse peamiselt kurguvalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeste septembrikuu külmemate ilmadega hakkasid inimesed arsti poole pöörduma kuiva köha ja kõrivalu tõttu.
Esimeste septembrikuu külmemate ilmadega hakkasid inimesed arsti poole pöörduma kuiva köha ja kõrivalu tõttu. Foto: SCANPIX

Perearstid, Karmen Palts ja Ingrid Alt, kinnitasid mõlemad, et hetkel on patsientide pöördumise põhjuseks peamiselt kurguvalu, mis viitab hingamisteede viirushaigusele.

Karmen Palts Tallinna Telliskivi perearstikeskusest ütles, et viirused ja nakkushaigused on alati levimas ning nakatumine sõltub inimeste vastuvõtlikusest. Siiski on ilmade jahenemise tõttu viimasel ajal inimesed sagedamini ülemiste hingamisteede viirustesse haigestunud.

Järvamaa perearst Ingrid Aldi sõnul hakati esimeste septembrikuu külmemate ilmadega tema poole pöörduma kuiva köha ja kõrivalu tõttu, mis viitab hingamisteede nakkusele.

Palts toob põhiliste kaebustena välja rahvamõistes külmetussümptomid – näiteks nohu, kurguvalu, mõnel palavik ja köha.

Haiguse kulgemise tõsidus on Ingrid Aldi kinnitusel individuaalne ning oleneb inimese vastupanuvõimest. Kellel on varasemad haigused täielikult välja ravimata, nendel kulgeb viirus raskemalt ja tekitab rohkem kahju. Tugevama immunsusega patsientide puhul võib viirus piirduda kõrivalu ja nohuga, lisas Alt.

Alt sõnas, et viirus püsib organimis vähemalt kaks nädalat. Sümptomeid võib leevendada näiteks imemistablettide või teedega, kuid haigus ei möödu koheselt.

Haigusjuhtumite arvukuse kohta kommenteeris Tallinna perearst, et suvi oli arstidele äärmiselt rahulik. Sügisel on patsiente veidi rohkem, kuid arstide jaoks on praegu siiski vaikne aeg.

Väheste haigestunute põhjust ei osanud Palts konkreetselt välja tuua. Ta peab võimalikuks, et suvel eelistasid  inimesed arsti poole pöördumise asemel randa minna ja said seal enda haigustest võitu. «Võib olla, et eriti soe suveilm on inimeste immuunsussüsteemi tugevdanud, aga pead ei julge anda,» kommenteeris Palts arstide jaoks rahulikku septembrit.

Järvamaa perearsti hinnangul on patsiente praegu tavapärasest küll rohkem, kuid olukord väga hull ei ole. Kuna kõigil pöördujatel on sarnased sümptomid, siis peab tegemist olema teatud viiruse tüvega, leiab arst.

Karmen Palts lisas, et kuigi ülemiste hingamisteede viirushaigusi samastatakse tihti gripiga, siis tegelikult on gripp väga kindel haigus ning seda praegu ei liigu. Samuti kinnitas Alt, et kõhutõved, mida suvel ohtralt esines, on vähemaks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles