Sperma külmutamine on tõusev trend

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EPA

Sperma krüosäilitamine või sperma sügavkülmutamine on tegelikult olnud praktika, mida on kasutatud 1950ndatest peale, kuid statistika näitab, et viimastel aastatel on selle kasutamine aina kasvamas.

«Me oleme täheldanud, et külmutamine kasvab küll aeglaselt aga see kasvab,» ütleb viljatusraviarst dr Shahin Ghadir, kirjutab Fox News.

«Mehed võivad olla viljakad ka oma nelja-, viie- ja isegi kuuekümnendates, kuid on mõningad keskkondlikud tegurid, mis võivad nende viljakuskvaliteeti mõjutada,» ütleb teine viljatusraviarst Eric J. Forman.

Näiteks, mehed, kellele on tehtud keemiaravi, radiatsiooni või läbinud mõne meditsiinilise protseduuri, mis nende viljakust mõjutada võib, võiksid kaaluda oma sperma sügavkülmutamist. Ghadiri sõnul teevad mõned mehed seda ka ettevaatusabinõuna, kartes, et võivad millalgi end näiteks vigastada ja viljatuks jääda.

Mehed, kes on valinud vasektoomia, võivad sageli ka valida sperma külmutamise enne operatsiooni läbimist.

«See on hea mõte, sest pole sugugi ebatavaline, et inimesed mõtlevad ümer ja kahetsevad oma valikuid,» ütleb Forman.

Paaridel, kes on katsetamas kunstlikku viljastamist, võiksid samuti sperma külmutamise teed minna.

«Olenevalt olukorrast on alati hea, kui sellistel paaridel on n-ö tagavaravariandina alati kusagil natuke spermat olemas,» märgib Forman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles