Aju õgiv amööb tappis 20-aastase neiu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

20-aastane ameeriklanna Koral Reef suri aju õgiva amööbi Balamuthia tõttu, millega ta oma ema arvates võis nakatuda Arizonas asuva Havasu järve ääres puhates.

«Tal tekkisid alguses peavalud, valgus- ja kuumatundlikkus ning oli kael kange,» rääkis neiu ema Cybil Meister BBC’le.

Perekond märkas, et Koraliga on midagi valesti 2013. aasta tänupühade paiku. Jaanuaris 2014 oli neiu seisund juba väga halb ning juunis sattus ta EMOsse. Kuid arstidel ei õnnestunud toona jälile saada tema tervisemurede põhjustele, kirjutab nbclosangeles.com.

«Nad ütlesid, et tal on antibeebipillide võõrutusnähud või et see on migreen. Nad andsid talle ravimit ja saatsid ta koju, kuid tema seisund läks üha halvemaks,» meenutas Korali ema.

Septembris 2014 hakkas neiul kaduma silmanägemine.

«Talle tehti magnetresonantsuuring. Nad näitasid meile selle pilti ja amööbi, mille puhul nad ei teadnud, et see oli amööb, kuid kogu tema aju paremapoolset osa kattis mingi mass,» rääkis Meister.

Oktoobris 2014 Koral suri.

Arstide sõnul oli ta nakatunud väga haruldase, kuid eriti surmava amööbi Balamuthiaga. Vaid 13 protsenti sellega nakatunud patsientidest jääb ilma ravita ellu.

Balamuthia amööbi leidub mullas ja tolmus ning see võib sattuda inimorganismi sissehingamise teel. Nakkuse sümptomid on seejuures väga lihtsad – peavalu, väsimus ja kange kael, mis teeb diagnoosimise eriti keerukaks.

Ehkki kõnealuse amööbi vastu ei ole spetsiifilist ravi, on olemas tõestatud toimega ravi ühe teise parasiidi puhul, mida on proovitud kasutada ka amööbi korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles