Danilov: kõige vaesemad kulutavad ravimitele kõige rohkem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Danilov.
Hannes Danilov. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danililov ütles arstide eetikakonverentsil kõneldes, et kõige vaesemad kulutavad ravimitele kõige rohkem ja 33 protsendil elanikest on olukord lausa katastroofiline.


«Kui inimesel kulub muude hädavajalike kulutuste tegemisest ülejäävast rahast üle 40 protsendi arstiabile, siis loetakse tema olukorda katastroofiliseks, meil on aga selliste kuludega inimesi 33 protsenti elanikest,» rääkis Danilov. Ta lisas, et vaesusriskis on Eestis 200 000 inimest.

Kõige rohkem saavad ravimitele haigekassa juhi sõnul kulutada kõige rikkamad - nemad saavad käia ka hambaarstil, lubada endale taastusravi ja uusi prille. «Vanemate inimeste naeratused pole meil paraku kõige meeldivamad,» tõdes ta.

Danilovi sõnul on sageli ka arst valiku ees, kas teha asju võimalikult odavalt või õigesti. «Kui patsient võib otsustada kasu-kahju kategooriates, siis arst peab otsuse langetama õige-vale kategooriates,» lausus ta.

Haigekassa juhi sõnul peavad kõik tervishoidu puudutavad rahastamisotsused olema võimalikult avalikud, läbipaistvad ja efektiivsed. «Odavat ja head korraga ei saa ja nende kahe vahel valimisel lasub meedikutel suur vastutus,» sõnas ta, lisades, et ka patsiendi vastutust tuleb tõsta ja seda saab teha läbi teadlikkuse tõstmise.

Tööandjate pakutud sotsiaalmaksu lae seadmise kohta ütles Danilov, et see oleks samm kaugemale meie ravikindlustuse solidaarsuse põhimõttest ja see ei ole hea mõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles