Šotlasi ohustab eestlastega sarnaselt D-vitamiini puudus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike.
Päike. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Šotimaa arstid hoiatasid, et riigi elanikud ei saa päikevalgusest piisavalt D-vitamiini ja selle puudust ei suuda ka toit korvata, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal novaator.ee.


Alles nädal tagasi kirjutas Novaator, et kolmandikul Eesti elanikest on isegi suvekuude lõpus organismis D-vitamiini tase alla vajaliku normi, talvel on aga D-vitamiini alla normi kolmveerandil rahvastikust ja D-vitamiini puudus on kaheksal protsendil inimestest.

D-vitamiini puudus on seotud mitmete vähitüüpide ja multiskleroosiga. Arstidele valmistab muret, et Šotimaal on laste seas kasvanud rahhiidi esinemissagedus, teatas BBC. Rahhiit on haigus, mis nõrgestab laste luustikku.

D-vitamiini nappus ohustab eeskätt rasedaid ja rinnaga toitvaid naisi, aga ka alla viie-aastasi lapsi, eakaid ning inimesi, kellel on tumedam nahk.

Šotimaa probleem on sarnane Eestiga, sest ka seal on päikese käes võimalik D-vitamiini varusid täiendada üksnes aprillist septembrini. Talvel tuleks D-vitamiini saamiseks süüa kala, mune, loomaliha või tarbida D-vitamiini sisaldavaid toidulisandeid.

Šoti tervishoiuministri Nicola Sturgeoni sõnutsi on elanikke D-vitamiini nappusest teavitava infovoldiku levitamise eesmärgiks, et inimesed teaksid D-vitamiini nappusega seotud riskidest ning oskaksid nende vältimiseks midagi ette võtta. Ministri sõnul on suurel osa Suurbritannia rahvastikust organismis normist madalamad D-vitamiini näitajad.

Siiski on Šotimaa Suurbritannias esimene piirkond, kus elanikke D-vitamiini defitsiidiga kaasnevatest riskidest teavitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles