Uuring paljastas tõsise ohu lihaskasvu soodustavates toidulisandites

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring leidis väga otsesed tõendid selle kohta, et toidulisanditel võib olla oma mõju munandivähi tekkele.

Toidulisandite populaarsuses võib süüdistada seda, et pole tehtud piisaval hulgal teaduslikke uuringuid, mis kinnitaksid, et need ka tegelikult lubatu garanteerivad. Kuid kui kasu kõrvale jätta, on leitud hoopis murettekitavamaid leide, mis toidulisandite tarbijaid ohustavad.

Värske uuringu järgi, mis ilmus esmaspäeval teadusajakirjas British Journal of Cancer, leiti tõendid murettekitava seose kohta lihaskasvu eesmärgil toidulisandeid tarbivate meeste ja munandivähi vahel.

Geenid ja pere ajalugu on mõistagi veel tarvilik arvesse võtta, kui kellelgi areneb munandivähk, kuid need faktorid üksi ei seleta, miks viimastel kümnenditel on selle vähivormi levik nõnda palju suurenenud.

Teadlsed viisid läbi uuringu, kus osales 900 meest Massachusettsist ja Connecticutist. Neilt uuriti nende igapäevaelu kohta, nende harjumuste (toidulisandite kasutamine, suitsetamine, joomine, treeningud ning muu seesugune) ning suguvõsas ilmnenud munandivähi juhtumite kohta. Meeste seas, keda küsitleti, oli 356 munandivähi diagnoosiga ning 513 diagnoosita meest.

Uurijad leidsid selge seoses lihaskasvu soodustavate toidulisandite ja munandivähi tekke vahel, olles kontrollinud ka muid faktoreid nagu rassi ja vanust. Uuringus osalenute kontrollgrupis oli vähiga diagnoositud meestega võrreldes sarnased näitajad ka haridustaseme, suitsetamise ja alkoholi tarbimise ning pikkuse osas.

«Vaadeldud seos oli siiski tugev,» ütles uuringut juhtinud Tongzhang Zheng. «Mida nooremas eas alustada toidulisandite tarbimist, seda suurem risk on, et see soodustab vähi tekkimist. Risk kasvab, mida pikemalt, sagedamini ja mida rohkem erinevat tüüpi lisandeid tarbida,» selgitab teadlane.

Antud juhul «kasutamise» all peetakse silmas vähemalt kord nädalas ja nii neli nädalat järjest.

Üleüldiselt toodi kokkuvõttes välja, et lihaskasvu soodustavad toidulisandid suurendasid munandivähi tekkeriski 65 protsenti. Mehed, kes kasutasid korraga rohkem kui üht tüüpi lisandit, olid 177 protsenti suurema riski all saada vähidiagnoos. Meestel, kes kasutasid lisandeid vähemalt kolm aastat järjest, oli 156 protsenti suurenenud risk saada munandivähk. Ning lõpuks – meestel, kes alustasid toidulisandite kasutamist 25-aastasena ja varem, oli 121 protsenti suurem risk haigestuda munandivähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles