Tallinna tehnikaülikooli toiduaineteinstituudi professor Raivo Vokk ütles, et tänapäeval üha süvenev harjumus kiiresti süüa on toidu raiskamine.
Ootamatu viis, kuidas toitu raisatakse
Vokk rääkis, et kui inimesed söövad kiirustades, ei saa nad toidust maksimaalselt toitaineid ning osa toidus peituvast potentsiaalist raisku, teatas EMÜ. See aga tähendab spetsialisti hinnangul omakorda, et söögivalmistamiseks kasutatud loodusressursse kasutatakse ebaefektiivselt.
Seega saab iga inimene oma igapäevaste toitumisharjumustega mõjutada toidu- ja energiatootmise jätkusuutlikkust. Mõõduka tempoga söömisel paraneb seedimine ja toitainete imendumine ning kehal on uuest kütusest rohkem kasu.
Viimase saja aasta jooksul on toitumise trendideks Vokki sõnul vähem söömine, väiksema kiudainetesisaldusega, loomse päritolu ning töödeldud toidu eelistamine. Selle kõrval kulutavad inimesed aina vähem aega toiduvalmistamisele ja eelistavad sageli kiirtoitu, mis sobib hoogsa elustiiliga. Selle eelistusega väheneb paraku ka inimeste kontroll toidu üle, mida nad söövad.
Vokki sõnul mängib ka stress toitumise juures väga tähtsat rolli. Stressis inimesed kipuvad aga korralikule toitumisele vähe tähelepanu pöörama.
Maaülikoolis toimuval konverentsil Agroforum Mare Balticum astus Vokk üles ettekandega, mis tõi välja stressi negatiivse mõju toidu omistamisele.