Eluohtliku haiguse ravim riknes teel Eestisse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botulismi ravimit läheb Eestis harva vaja.
Botulismi ravimit läheb Eestis harva vaja. Foto: SCANPIX

Riigi  tellitud botulismiravim riknes teel Saksamaalt Eestisse, sotsiaalministeeriumi kinnitusel ravimi riknemisest hoolimata kellegi elu ohtu ei sattunud.

Botulismi (lihashalvatusega kulgev väga raske haigus – toim) antitoksiini tuleb säilitada temperatuuril +2 kuni +8 kraadi, kuid transportimisel Saksamaalt Eestisse ei suudetud sellest kinni pidada. Kuna temperatuur oli lubatust ligi viis kraadi kõrgem, siis tuli ravim hävitada. Ravimite väärtus on 10 038 eurot.

Just selles summas esitas ministeerium ka ravimitransporti korraldanud ravimifirmale Oriolale kahjunõude. Ravimifirma on lubanud selle kahjunõude omakorda esitada transpordifirmale. Kui riigile seda kahjunõuet ei tasuta, siis peab ministeerium esitama kohtu kaudu nõude AS Oriola vastu.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepiku sõnul ravimi riknemine patsientidele ohtu ei kujutanud.

«Botulismi antitoksiini Eestis rutiinselt ei kasutata, kuna botulismi haigusjuhte esineb üliharva,» ütles ta.. Viimati registreeriti haigusjuht Eestis 2004. aastal, seega viimase kümne aasta jooksul ei ole Eestis botulismi haigusjuhte esinenud. «Sellest hoolimata ei saa haigestumist välistada, mistõttu hoiab riik pidevalt antitoksiini valmisolekuvaru,» rääkis Lepik.  

Arvestades haigestumise üliharva esinemissagedust, ei ole ministeeriumi esindaja sõnul põhjust arvata, et botulismi antitoksiini transpordil tekkinud intsident oleks otseselt kellegi elu või tervise ohtu seadnud. Sotsiaalministeeriumil on välja kujunenud praktika teatud juhtudel ravimite vastastikuseks laenamiseks teistelt riikidelt (nt Balti riikide vahel on selleks otstarbeks sõlmitud eraldi lepe). «Seega vajadusel saame kriitilistel juhtudel vajaminevat ravimit teistelt riikidelt laenata,» rääkis ta.

Sellist ravimite riknemist juhtub harva. Ravimiameti andmetel on temperatuurinõuetest kõrvalekalde juhtum riigi poolt tellitud ravimite transportimisel kümmekonna viimase aasta jooksul esmakordne.

Ravimiameti andmetel on peamised põhjused kõrvalekalded temperatuurinõuetest (transpordi ajal ei ole püsinud vajalik temperatuurivahemik) või ravimi pakendi kahjustumine transpordi käigus niivõrd, et ravimi kvaliteet ja ohutus ei pruugi olla enam tagatud. «Lõplik otsus ravimi kvaliteedi ja ohutuse kohta langetatakse ravimiameti, ravimi müügiloa hoidja ja tootja omavahelises koostöös,» rääkis Lepik.

Botulism on lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida põhjustab bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin. Inimene nakatub botulismitekitaja toksiiniga saastunud toidu söömisel - tavaliselt suitsutatud, konserveeritud või kuivatatud toidu, aga ka haavade kaudu.

Toksiin põhjustab halvatust lihastes, mille tagajärjel kahjustuvad ka eluliselt olulised funktsioonid, eelkõige hingamine. Haiguse sümptoomid võivad varieeruda väga kergest haigestumisest raske haiguseni, mis võib 24 tunni jooksul lõppeda surmaga.

Põhisümptomiks on halvatus, mis algab pea- ja näolihastest ning levib järgemööda allapoole ning võib haarata ka hingamislihaseid. Sellisel juhul ei suuda inimene enam iseseisvalt hingata ning vajab kiiresti abi. Esmalt tekib neelamishäire, samuti kahelinägemine ja kõnehäire.

Samal ajal võib esineda iiveldus, oksendamine ja kõhuvalu. Võib kaasneda ka suukuivus, kurguvalu ja nägemise hägustumine. Enamasti on patsient teadvusel ning mõistab enda ümber toimuvat, kuid ta võib olla uimane või erutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles