Uuring: avaliku suitsetamise keeld vähendab laste astmat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astma.
Astma. Foto: SCANPIX

Aastal 2006 keelati šotlastel avalikes kohtades suitsetamine, teadlaste hinnangul on keelu tulemusel Šotimaal oluliselt vähenenud astma tõttu haiglasse sattunud laste hulk.

Glasgow ülikooli teadlase Jill Pelli juhitud uuringu tulemustest ilmnes, et enne suitsetamiskeeldu kasvas astma tõttu haiglasse sattumine keskmiselt 5,2 protsenti aastas. Pärast keelu jõustumist langes haiglasse sattuvate laste arv aastaga 18,2 protsenti, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Oma varasemate uuringutega on Pell välja toonud, et suitsetamiskeelu järel vähenesid baaritöötajate hingamisteede haigused ja südameinfarktide tõttu haiglasse sattumine.

Pelli sõnul oli kõige värskema uuringu eesmärk välja selgitada, kas suitsetamise keelamine toob kasu ka nendele inimestele, kes töökohal otseselt suitsetamisega kokku ei puutu.

«Leidsime languse astma esinemissageduses nii eelkooliealiste kui ka algkoolilaste hulgas. On selge, et suitsetamiskeeld on vähendanud hingamisteede haigusi ka inimestel, kes ei puutu töökohal suitsetamisega kokku,» märkis ta.

«Enne seaduse jõustumist muretseti, et see võib viia suitsetamisaktiivsuse suurenemiseni kodudes ning nii paradoksaalsel kombel hoopis suurendada laste kokkupuutumist suitsetamisega,» lisas Pell. «Varasemad uurimused on aga näidanud, et avalikus kohas suitsetamise keeluga kaasneb sageli ka vabatahtlik suitsetamisest loobumine kodudes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles