Tuntud valuvaigistil on ootamatu kõrvaltoime

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tylenol on ka Eestis laialt kasutusel
Tylenol on ka Eestis laialt kasutusel Foto: Tiina Kõrtsin/Postimees

Tuntud valuvaigistil Tylenolil (üks paratsetamooli variantidest) on ootamatu kõrvaltoime, mis mõjutab inimese emotsioone.

Hiljuti USAs tehtud uuringus anti poolele katses osalenutest 1000 milligrammi Tylenoli (toimeaine atsetaminofeen)  ja teistele platseebot ning nelja tunni pärast näidati neile 40 pilti, kirjutab New York Times. Näidatud piltide seas oli mõni meeldiv (naervad lapsed koos kassipoegadega pargis), neutraalseid (tainarull laual), aga ka negatiivseid (uputus WCs). Kümme pilti olid eriti ebameeldivad, viis mõõdukalt ebameeldivad ja kümme eriti armast. Katses osalejatel paluti hinnata oma emotsioone kümne palli süsteemis, kus 0 tähendas – see ei tekitanud minus mingeid emotsioone ja kümme – see tekitas minus palju tundeid.

Tylenoli tarvitanud inimesest andis  võrreldes kontrollrühmaga 20 protsenti vähem hinnanguks eriti meeldiv, ka väga ebameeldivat hinnangut anti võrreldes teise grupiga 10 protsenti vähem. Kuigi selle põhjus on ebaselge, on varasemates uuringutes välja pakutud, et Tylenol vähendab valu, mõjudes aju sellele osale, mis muu hulgas kontrollib emotsioone.

«Me ei taha anda mingeid soovitusi paratsetamooli kasutamisel,» rääkis uuringu tegemist juhtinud  Geoffrey R. O. Durso Ohio ülikoolist. Ta lisas, et tegu on väikeste erinevustega, mis saadi kontrollitud keskkonnas tehtud katse ajal. «Me soovitame teil valguvaigisti kasutamisel pidada nõu arstiga,» ütles ta. Katses osales 82 tudengit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles